Antena 3 CNN Actualitate Pactul fiscal UE a fost aprobat! Merge către Parlament

Pactul fiscal UE a fost aprobat! Merge către Parlament

1 minut de citit Publicat la 16:36 20 Mar 2012 Modificat la 16:36 20 Mar 2012
Pactul fiscal UE a fost aprobat! Merge către Parlament
foto: cariereonline.ro
Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care propune Parlamentului român ratificarea Pactului Fiscal european, semnat de preşedintele Traian Băsescu în numele României, a precizat Mediafax.

Un număr de 25 de state membre ale Uniunii Europene, înclisiv România dar fără Marea Britanie şi Cehia au semnat la începutul lunii martie Pactul fiscal European, care prevede reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Documentul trebuie ratificat în parlamentele statelor membre pentru a putea fi aplicat.

Astfel, Tratatul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, după ce va fi fost ratificat de cel puţin 12 state contractante din zona euro sau în prima zi a lunii următoare ratificării de către cel de-al 12-lea stat membru al zonei euro, aplicându-se data care intervine mai întâi.

Printre altele, tratatul prevede obligaţia de a menţine un deficit structural ce nu poate depăşi obiectivul naţional pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru în parte, cu o limită inferioară de 0,5% din PIB, la preţurile pieţei. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, deficitul structural poate să ajungă la circa 1% din PIB.

În cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, ce trebuie introdus în legislaţia naţională de fiecare stat membru, la fel ca şi aşa-zisa "regulă de aur", privind limitarea deficitului structural. Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Nerespectarea deciziei acestei instanţe poate duce la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.

×
Etichete: parlament tratat PIB
x close