Antena 3 CNN Actualitate Pacienţii români care se vor trata în străinătate vor primi bani de la statul român. Care este inconvenientul

Pacienţii români care se vor trata în străinătate vor primi bani de la statul român. Care este inconvenientul

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:19 25 Iul 2013 Modificat la 06:19 25 Iul 2013
Pacienţii români care se vor trata în străinătate vor primi bani de la statul român. Care este inconvenientul
Românii se vor putea trata în străinătate pe banii statului român, susţine o nouă directivă a Uniunii Europene.  Vestea proastă este că serviciile vor fi decontate la preţurile celor din România, adică pacienţii vor primi de cele mai multe ori mai puţini bani decât au cheltuit în străinătate. Pacienţii vor avea nevoie de acordul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate doar în cazul tratamentelor îndelungate şi extrem de scumpe.

România trebuie să introducă în legislaţie Directiva privind asigurarea asistenţei medicale în statele membre ale Uniunii Europene până în 25 octombrie. Din acel moment, toate tratamentele medicale se vor putea face în străinătate fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau a Ministerului Sanatăţii.

CRISTIAN BUŞOI, preşedinte CNAS: "Dacă aplicam directiva, marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat."

Pe baza facturilor achitate pentru serviciile medicale din străinătate românii vor primii banii înapoi, însă suma va fi considerabil mai mică decât cea achitată.

CRISTIAN BUŞOI, preşedinte CNAS: "Partea ce ar putea sa fie în defavoarea cetăţenilor români este aceea că nu vom mai plăti la costul real din străinătate, aşa cum se întâmpla astăzi pe formularele E112, ci pâna la nivelul la care ar fi costat respectivul tratamentul respectiv în România."

De exemplu, o operaţie de glaucom la Spitalul General din Viena costă echivalentul a 7.400 de lei, însă, în România, pacientul va fi primi puţin peste 3.600 de lei, pentru că atât costă întervenţia la noi în ţară.

Odată cu aplicarea directivei europene, va fi organizat un punct naţional de contact, unde va fi o lista de tarife pentru diverse servicii în spitalele din ţară şi din străinătate.

×
Etichete: servicii medicale
x close