Antena 3 CNN Actualitate Ovidiu Ohanesian: Răpirea jurnaliştilor români şi cazul Voicu au puncte comune (VIDEO)

Ovidiu Ohanesian: Răpirea jurnaliştilor români şi cazul Voicu au puncte comune (VIDEO)

Ovidiu Ohanesian: Răpirea jurnaliştilor români şi cazul Voicu au puncte comune (VIDEO)
28 Mar 2010   •   18:34

Cinci ani au trecut de la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Răspunsurile la nenumăratele întrebări legate de acest moment întârzie să apară, însă. Cererea de desecretizare a dosarului a fost deja făcută de preşedintele Comisiei de politică Externă din Senat. Titus Corlăţean şi-a motivat solicitarea prin faptul că opinia publică trebuie să afle ce este de fapt în spatele acestui caz.

Nimic nu pare să fie mai clar azi în problema răpirii jurnaliştilor decât era acum 5 ani. Ovidiu Ohanesian, unul dintre ostatici, spune că autorităţile nu au interes ca adevărul să iasă la iveală. Mai mult, acesta a declarat, în direct la Antena 3, că răpirea jurnaliştilor români în Irak şi cazul senatorului Cătălin Voicu au puncte comune.


?Traian Băsescu a musamalizat afacerea. (...) Interesul naţional era ca oamenii care au ieşit în stradă pentru noi sa afle ce s-a întâmplat cu adevărat?, a declarat jurnalistul, în direct la Antena 3.

OHANESIAN: TRAIAN BĂSESCU A MUŞAMALIZAT AFACEREA


Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a vorbit şi despre o muşamalizare la nivel internaţional, condusă de americani. ?Cel mai grav este că acest caz e muşamalizat la nivel internaţional. SUA protejează un terorist de cetaţenie americană, Mohamad Munaf, fără nici un fel de explicaţie. L-au luat, pentru că noi l-am dat. Fără ştirea lui Zeus de la Cotroceni, acesta nu putea fi dat?, a explicat jurnalistul.

OHANESIAN: ?SUA PROTEJEAZĂ UN TERORIST?


Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a realizat şi o paralelă între cazul răpirii celor trei jurnalişti români din Iraq cu cel al senatorului Cătălin Voicu. Ohanesian a spus că în afacerea Voicu este prezent un ofiţer care a fost implicat şi in cazul Hayssam. Este vorba despre Adrian Isac, care a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul stenogramelor. Adrian Isac este unul dintre consilierii omului de afaceri Marius Locic, implicat de asemenea în cazul traficului de influenţă de care este acuzat senatorul Cătălin Voicu.


ADRIAN ISAC, NUMITORUL COMUN PENTRU CAZURILE HAYSSAM ŞI VOICU



În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, au plecat în Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administraţie irakiană. Deplasarea a fost finanţată de Omar Hayssam şi de prietenul acestuia, irakianul Mohammad Munaf.

Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare teroristă din Bagdad răpirea. Jurnaliştii au fost ţinuţi în captivitate, într-o prima locatie, în perioada 28 martie - 1 aprilie 2005. Pe 1 aprilie 2005, cei trei au fost mutaţi într-un beci.

În timpul celor 55 de zile de detenţie, regulile impuse de răpitori erau foarte stricte: nu aveau voie să vorbească între ei sau să se dezlege la ochi. Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost agresaţi în repetate rânduri, sub diverse motive.

În rechizitoriu se arată că, pe 22 mai, jurnaliştilor li s-au făcut fotografii, şi tot atunci a fost înregistrat şi ultimul mesaj, de aceasta dată de eliberare, care a fost citit de unul din gardieni, în limba arabă.

Dupa o călătorie de 45 minute, cei patru au fost preluaţi de reprezentanţii României la Bagdad. Criza ostaticilor din Irak a luat sfârşit cand cei trei jurnalişti au ajuns în ţară.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Irak rapire
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close