Antena 3 CNN Actualitate Otrava cea de toate zilele din apa de la robinet (VIDEO)

Otrava cea de toate zilele din apa de la robinet (VIDEO)

Otrava cea de toate zilele din apa de la robinet <b>(VIDEO)</b>
21 Iun 2007   •   20:09
(VIDEO) Plumb şi pesticide la pahar! Curg cu apa rece la robinetele locuitorilor din Târgu-Mureş. În timp, plumbul se acumulează în corp şi declanşează maladii ale sistemului nervos. Nu mai vorbim de pesticide! DDT-ul a ieşit la analize aproape de limita maximă. Otrava poate îmbolnăvi oamenii de cancer. Târgu-Mureş a bătut recordul la concentraţia de plumb în comparaţie cu restul oraşelor unde echipa Observatorului a testat calitatea apei. Cadmiul este şi el prezent în apa din Târgu-Mureş. Plumbul este în limitele considerate admise, dar mai e doar un pas până să le depăşească.

Cei de la regia de apă nu sunt îngrijoraţi. ?Nu există niciun pericol asupra sănătăţii oamenilor. Chiar dacă ar atinge 10 micrograme pe litru nu ar reprezenta un pericol nici pentru copii, nici pentru bătrâni?, spun ei.

Specialiştii avertizează, însă, că oamenii nu ar trebui să se culce pe o ureche. ?Plumbul are o electivitate mare pentru celula nervoasă, cadmiul este cancerigen incriminat în creşterea riscului apariţiei cancerului de plamâni?, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Cât despre pesticide, lindanul şi mai ales DDT-ul ameninţă sănătatea a mii de oamenii care locuiesc la periferia oraşului.

Efectele acute pe termen lung ale DDT-ului asupra oamenilor sunt asociate cu boli cronice şi cu riscul îmbolnăvirii de cancer la sân. Izvoarele de la marginea oraşului au fost considerate, multă vreme, cea mai sigură şi curată apă potabilă din oraş. Mitul apei de izvor care să o înlocuiască pe cea de la robinet a fost spulberat de către autorităţile sanitare. Acestea au făcut probe şi au constatat că apa este infestată.

IMAGINI INEDITE:

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close