Potrivit FACIAS, OSIM are un număr excesiv de taxe, mai mare decât în majoritatea țărilor UE, iar acest lucru este o piedică în calea inovării.
"Guvernul României se apără invocând faptul că actualele taxe percepute de OSIM sunt rezultatul unui amplu proces de consultare și revizuire la nivel european, care a avut drept scop armonizarea dintre legislațiile interne cu cea a Uniunii Europene. Însă, o simplă comparație făcută între România și alte state UE, așa cum sunt Polonia, Germania sau Slovacia, arată faptul că OSIM are un număr mult mai mare taxe față de alte țări. Un exemplu elocvent este faptul că și în 2023 OSIM percepe o taxă pentru banala operațiune de eliberare a unei copii. Revoltător este și faptul că tocmai OSIM, instituția care ar trebui să susțină inovația și progresul, este restanțieră la un capitol esențial: digitalizarea. De fapt, chiar acest aspect împiedică eliminarea unor taxe, după cum chiar Guvernul României recunoaște. La ora actuală, OSIM nu are capacitatea de a elibera online certificatele de înregistrare/reînnoire, o taxă care se ridică la aproape 50 de euro și care ar putea fi eliminată prin digitalizare", spune FACIAS.
FACIAS amintește și de faptul că unele taxe ale OSIM nu există nici la instituția similară de la nivelul UE, respectiv Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
"O altă problemă a cărei rezolvare a fost cerută de FACIAS este cea a diferențierii făcute de OSIM între mărcile în format color și cele alb-negru, existând diferențe foarte mari de taxe între aceste două tipuri. Se ajunge în situațiile în care depunerea mărcii se face frecvent în albnegru, deși ea este folosită color. Explicațiile Guvernului, legate de dificultatea examinării celor două tipuri de mărci, este nu doar nesatisfăcătoare, ci de-a dreptul ridicolă. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală nu percepe nicio astfel de taxă, dovedind astfel că modul de operare al OSIM este cu mult în urma standardelor actuale. Prin această acțiune juridică, FACIAS își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva abuzurilor statului și de a proteja drepturile cetățenilor români, în condițiile în care inovarea este esențială pentru progresul societății", subliniază FACIAS.