Originea radiaţiilor înregistrate de circa două săptămâni în Europa rămâne un mister deşi mai multe surse sunt posibile. De la laboratoarea medicale la spitale sau submarine nucleare, orice sursă este posibilă, susţin experţii citaţi de
Daily Mail.
Agenţia pentru Securitate Nucleară din Cehia a nunţat că a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, după ce a depistat radiaţii care ar putea proveni din afara graniţelor ţării, dar nu de la o centrală nucleară.
Aceasta a sugerat că radiaţiile ar putea proveni din industria radiofarmaceutică.
Ministerul german al Mediului a confirmat prezenţa unui nivel scăzut de iod radioactiv în nordul ţării, excluzând posibilitatea ca acesta să provină de la o centrală nucleară.
Un profesor de fizică nucleară de la Universitatea din Surrey din Marea Britanie a declarat că, cel mai probabil, este vorba despre o scurgere de la instalaţii radiofarmaceutice. Acesta a adăugat însă că iodul este folosit în tratamentul tiroidei şi multe spitale din Europa au acest produs în stoc.
„Ar fi foarte improbabil să provină de la Fukushima în condiţiile în care accidentul s-a produs în urmă cu multe luni şi iodul-131 are un timp de înjumătăţire scurt”, a explicat doctorul.
Directorul unităţii pentru fisiune nucleară al companiei ENEA (Italia) a declarat că ar putea fi mai multe cauze: „Ar putea proveni de la transportul de materiale nucleare, de la un spital, ar putea proveni chiar de la un submarin nuclear. Chiar dacă este o posibilitate prea complicată, ea nu poate fi exclusă”.
Nu toată Europa a raportat probleme cu radiaţiile. Spania, Rusia, Ucraina, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Polonia, Norvegia susţin că nu au detectat niciun nivel anormal de radiaţii. De altfel, nici România nu a raportat vreo problemă de această natură.