Antena 3 CNN Actualitate Orice conservă poate provoca botulism

Orice conservă poate provoca botulism

Orice conservă poate provoca botulism
07 Iun 2007   •   20:38

L-au căutat unde nu trebuie. Este vorba de conservele de ton despre care săptămâni în şir s-a crezut că stau la originea cazurilor de botulism. Dintre toate cazurile confirmate doar unul a fost generat de ton. După câteva săptămâni de psihoză, s-a făcut auzit şi glasul specialiştilor. Ei susţin că orice conservă deschisă şi ţinută unde nu trebuie poate fi periculoasă. ?Bacilul botulinic se găseşte în sol, pe fructe, pe legume, în intestinul peştilor şi chiar şi în intestinul omului. Orice aliment care nu este bine conservat şi preparat, poate duce la multiplicarea bacilului botulinic în conservele respective?, spune dr. Luminiţa Luminos de la Institutul "Matei Balş".

Speciliştii contrazic astfel psihoza creată la adresa conservelor de ton. Dintre cazurile de botulism, unul singur a fost atribuit unei conserve cu ton. O conservă pe care nimeni n-a găsit-o. Institutul Cantacuziono a descoperit toxina botulinică de tip E doar în probele bolnavului. În condiţiile în care, de exemplu, conservele de ton din Thailanda, principalul furnizor al acestui produs în Uniunea Europeană, sunt procesate la temperaturi de până la 400 de grade Celsius, specialiştii spun că toxina se dezvoltă mai ales în conservele lăsate deschise.

?Sunt uneori condiţii de igienă foarte precară care pot duce la contaminare şi dacă se consumă din aceeaşi conservă mai mult timp. O dată desfăcută conserva, trebuie consumată. La temperatura camerei, în cămară, se multiplică bacilul acolo, în conserva respectivă?, spune dr. Luminos. Pregătirea corectă a conservelor înlătură pericolul. În acest an, botulismul a ucis deja un om în judeţul Mureş. Potrivit Ministerului Sănătăţii, cele mai multe cazuri au fost provocate de conserve preparate în casă. În doar câteva a fost vorba de conserve preparate industrial: ton, macrou sau pateu de ficat.

Cele 5 persoane diagnosticate cu botulism, internate la Institutul Matei Balş din Capitală se simt mai bine. În cea mai gravă stare rămâne băieţelul de 12 ani din Focşani, care e de 10 zile în spital. Copilul a mâncat o conservă cu pate de ficat.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close