Antena 3 CNN Actualitate Modificări la noua lege a carantinei. Orban: ”Au fost eliminate orice fel de chichițe pentru a evita contestarea la CCR”

Modificări la noua lege a carantinei. Orban: ”Au fost eliminate orice fel de chichițe pentru a evita contestarea la CCR”

Cristina Tudorache
6 minute de citit Publicat la 17:42 16 Iul 2020 Modificat la 17:42 16 Iul 2020
Modificări la noua lege a carantinei. Orban: ”Au fost eliminate orice fel de chichițe pentru a evita contestarea la CCR”
Sursa foto: Hepta

Premierul Ludovic Orban, care-şi anunţase prezenţa la şedinţa de plen a Senatului unde urma să fie adoptată legea privind carantina şi izolarea, s-a dus, joi, la Comisia juridică din Senat unde continuă dezbaterile.

”Le-am transmis mesajul pe care am vrut să îl transmit şi anume că e foarte important ca acestă lege să fie adoptată. Sper că în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi a încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedinte”, a afirmat premierul.

Acesta a precizat că mai sunt puncte divergente, dar este important ca autorităţile să aibă un instrument pentru a lua măsuri de limitare a pandemiei.

”Forma din acest moment, totuşi, ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea românilor. Am încredere că în cursul zilei de azi vom avea legea care să ne permită să luăm cele mai bune decizii pentru reducerea răspândirii pandemiei”, a mai explicat Orban. 

Orban explică noua lege a carantinei: ”Cei externați la cerere vor fi reinternați”

Orban, despre internarea obligatorie

Pus să comenteze cum de în România internarea bolnavilor Covid-19 este obligatorie, chiar și a celor asimptomatici, în condițiile în care nicio altă țară nu are o legislație similară, Orban a declarat: ”Se știe foarte bine că în anumite țări, răspândirea virusului s-a datorat permiterii tratării bolnavilor la domiciliu, răspândind astfel virusul către familie, prieteni și alte categorii de persoane. Noi am avut posibilitatea ca după o perioadă de 5 zile, cu acceptul medicul, pacienții să poată să se trateze fie în alt spațiu sau la domiciliu dacă există posibilitatea izolării de membrii familiei.”

În forma finală a legii, Orban spune că bolnavii Covid-19 vor fi internați obligatoriu 48 de ore, timp în care vor fi evaluați. După 48 de ore, pacienții vor avea posibilitatea de a contesta internarea. ”Important este ca atunci când pacientul ia o decizie, să o ia cunoscând toate riscurile, la îndrumarea medicului specialist.” spune premierul.

Asimptomaticii pot transmite Covid-19, avertizează Orban

Premierul a adăugat că, în opinia sa, „există oameni sănătoşi şi oameni bolnavi”, iar faptul că nu prezinţi simptome nu înseamnă că nu poţi transmite boala.

„Cu siguranţă că ei, până la o nouă testare, adică să fie diagnosticaţi negativ, normal că sunt trataţi. Iar asta cu asimptomatici, mai mult sau mai puţin simptomatici. Din punctul meu de vedere există două categorii de oameni – sănătoşi bolnavi. Faptul că nu prezintă simptome nu înseamnă că nu au boala. Există oameni care au virusul şi nu prezintă simptome şi îi pot îmbolnăvi pe alţii”, a explicat Ludovic Orban.

Chestionat dacă vor mai fi controale pentru cei care nu respectă carantina sau izolarea, premierul a răspuns: „Sigur că da. Chiar i-am solicitat ministrului de Interne să verifice. Sigur nu a mai putut dispune măsurile de sancţionare, în cazul în care nu respectau condiţiile de izolare”

Previziunile Guvernului: 1.600 de cazuri noi, la fiecare 24 de ore, de la sfârșitul lunii august

Întrebat despre documentul Guvernului conform căruia autoritățile se așteaptă la 1.600 de cazuri zilnice, până la finalul lunii august, premierul a declarat că ”odată intrată în vigoare legea carantinei și izolării, capacitatea Guvernului și a autorităților sanitare va fi mai mare pentru a putea implementa regulile.” 

Orban a atras atenția asupra faptului că a existat o perioadă în care nu a putut fi dispusă izolarea la domiciliu pentru persoanele infectate, contacții acestora, ori persoanele externate din spitale, purtătoare de Covid-19. „Măsura izolării este o măsură are păzește restul societății.”, a afirmat Orban, care consideră că românii nu au niciun motiv să conteste izolarea.

”În condițiile în care nu s-ar adopta legea, este clar că riscul de creștere a numărului de infectări există, dar dacă legea se adoptă, vom avea capacitatea de a reduce numărul de îmbolăviri. (...) Au fost eliminate orice fel de chichițe care ar fi putut fi contestate la CCR”, a mai spus Orban.

Principalele modificări aduse de senatori legii carantinei:

- Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină:

- Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile. Aceștia trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că respectă carantina și condițiile impuse de DSP. Poliția locală va efectua verificări. Dacă nu se respectă izolarea/carantina la domiciliu acesta este pasibil de amendă sau dosar penal;

- Pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său;

- Dacă pacientul nu este de acord cu internarea, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească;

- Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României;

- Plângerea se formulează în scris si se depune la instanţa judecătorească competentă. Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.

- Izolarea minorului se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică; 

- Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

- Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare; 

- Pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase; 

- Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitați

×
x close