Premierul a declarat vineri înaintea ședinței de Guvern că, după părinți, profesorii sunt oamenii pe care i-a iubit și i-a respectat cel mai mult, ei fiind cei care au contribuit cel mai mult la formarea sa.
„Din păcate, unii care nu sunt foarte atenți la afirmațiile mele au încercat să răstălmăcească o afirmație de-a mea. Întotdeauna am respectat profesorii, întotdeauna am respectat cadrele didactice. (…) A încerca să fie răstălmăcită o afirmație de-a mea, ca o declarație ofensatoare la adresa cadrelor didactice, mi se pare contrar atitudinii pe care am avut-o față de dascăli, față de cadrele didactice, pe care le respect”, a explicat Orban.
Faptul că nu vor crește salariile profesorilor de la 1 septembrie e din cauza situației bugetare, a mai spus premierul.
„Sunt convins că foarte mulți dascăli vor înțelege acest lucru și că în această perioadă trebuie să fim un exemplu și să arătăm că suntem solidari în fața situației în care ne găsim. Oricând ne va permite situația economică, situația bugetară, vom aloca resursele financiare către profesori, către învățători, către cadrele didactice, astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a explicat premierul.
Declarația controversată făcută inițial de Ludovic Orban
Salariile profesorilor nu cresc “dintr-un motiv foarte simplu. Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad venituri... e ca într-o familie. Dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi.....
Banii au fost prevăzuţi, doar că între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli care au fost absolut necesare. Faţă de bugetul iniţial în domeniul Sănătăţii a fost necesară o creştere extrem de mare a bugetului Sănătăţii cu aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face faţă provocărilor generate de epidemie”, a afirmat premierul.