"E cert că dependenţa de droguri devine din ce în ce mai mare. Mă aşteptam să se curme această activitate a vânzătorilor de etnobotanice, printr-o ordonanţă de urgenţă. Acum, noi stăm şi ne jucăm, acesta este adevărul, cu ghilimelele de rigoare. Trimit inspecţia, poliţia locală sau poliţia naţională, închidem magazinele respective, pentru ca apoi să aflăm că ele există disimulate, la parterul blocurilor. În felul acesta, nu facem absolut nimic. Mai mult decât atât, să mă ierte colegii care lucrează la spitalul Obregia, dar acolo este un loc unde tranzacţiile se fac seara, în special, pe trotuar. Ăsta este adevărul. Ca să nu mai spun că există <trişti d-ăştia> care intră şi în spital şi vând droguri. ...medicii mi-au explicat la timpul respectiv că nu pot să stăpânească fenomenul ăsta", a declarat, vineri, edilul general Sorin Oprescu, potrivit Agerpres.
În opinia primarului general, aceste lucruri se întâmplă şi din cauza faptului că spitalele nu mai au medicamente pentru tratarea pacienţilor, în astfel de cazuri ei având nevoie de metadonă şi suboxonă, iar fondurile alocate sunt insuficiente.
Situaţia dependenţilor de droguri este cunoscută şi de conducerea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
"Este clar că traficanţii de droguri acţionează acolo unde găsesc grupurile vulnerabile. În zona spitalelor din Bucureşti, unde sunt aşa-zişii pacienţi, de fapt sunt consumatori sau dependenţi de droguri, este clar că traficanţii încearcă să distribuie şi droguri. Nu este lipsit de importanţă faptul că de fiecare dată activităţile poliţieneşti se îndreaptă către monitorizarea acestor zone. Nu cred că trebuie căutată o vinovăţie a cuiva în legătură cu faptul că în spitale sau în zona spitalelor se vând droguri. Este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem, trebuie să găsim soluţiile şi să vedem ceea ce putem să facem în comun", a declarat şeful ANA, chestorul de poliţie Sorin Oprea.
Liliana Dorobăţ, medic la Centrul de Asistenţă Integrată în Adicţii Obregia, spune că toate centrele de tratament au sisteme de supraveghere şi de monitorizare a pacienţilor. Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca pacienţii care urmează un tratament pe o perioadă mai lungă să cumpere droguri chiar din zona spitalelor.