Cei doi au vizitat centrul regional de coordonare a poliției de frontieră din orașul bulgar Elhovo, fiind însoțiți de președintele Rumen Radev și de ministrul bulgar de interne Ivan Demergiev.
În interiorul Bulgariei, delegația s-a deplasat cu un elicopter militar în zona de graniță.
Înainte vizitei, Nehammer a confirmat că țara sa se opune în continuare extinderii Schengen.
Austria și Olanda au blocat, la Consiliul JAI din 8 decembrie, intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.
Citește și: Karl Nehammer, omul care a blocat România la ușa Schengen, s-a pozat la Viena cu președintele Bulgariei
Șeful guvernului de la Viena a susținut declarații de presă în cursul după-amiezii, înainte de inspecția din aer a zonei de frontieră.
Nehammer, în Bulgaria: "Avem nevoie ca armata să poată interveni rapid în cazul migranților"
El a transmis condoleanțe rudelor polițiștilor bulgari uciși la graniță, în contextul în care președintele Rumen Radev afirmase că patru oameni ai legii și-au pierdut viața în atacuri ale migranților, alții fiind răniți.
"Protecția graniței bulgaro-turce înseamnă și protecția graniței Austriei. Suntem recunoscători pentru ce face Bulgaria la graniță, dar trebuie măsuri mai ample. Vom zbura pentru a vedea din aer provocările pe care le presupune această frontieră. Susținem eforturile Bulgariei de întărire a frontierei", a declarat Nehammer.
El a vorbit despre necesitatea ca Bulgaria să obțină "două miliarde euro din partea Uniunii Europene" pentru securizarea frontierelor, în vederea achiziționării de elicoptere, vehicule de teren și camere cu termoviziune.
Nehammer a mai spus că sunt necesare schimbări legislative la nivel european pentru lupta împotriva migranți lor ilegali.
"Avem nevoie de un cadru legal pentru ca poliția și armata să acționeze eficient și să îi returneze rapid pe migranți, în toată UE. Nu avem nevoie ca migrații ilegali sa abuzeze de resursele Uniunii Europene. Voi spune Comisiei Europene de ce resurse are nevoie Bulgaria pentru întărirea granițelor", s-a angajat el.
Nehammer, întrebat când renunță la veto: "Schengen este în criză acum!"
Cancelarul Austriei a fost întrebat când va ridica țara sa veto-ul față de România și Bulgaria.
"Schengen este în criză acum. Daca funcționează bine, nu ar trebuie sa fie controale interne, dar realitatea este alta.
Din 2015, Germania are controale la frontieră cu Austria și (persoanele care vin din) Grecia. Cehia are controale la graniță cu Slovacia. Sunt forțe de poliție și armată care apară aceste granițe.
Este o problemă a UE si trebuie rezolvată împreună. Trebuie sa protejam granița Uniunii și să diminuăm numărul migranților ilegali din Europa. Trebuie măsuri specifice de la Comisia Europeană pentru acordarea mai rapidă a azilului politic ", a răspuns Karl Nehammer.
În prezent, există un gard pe o lungime de 236 de kilometri din totalul celor 259 de kilometri de frontieră terestră între Bulgaria și Turcia.
80 de kilometri de frontieră sunt acoperiți cu sârmă ghimpată pe două rânduri.
Pe restul de 156 de kilometri, gardul este pe un singur rând.
Construcția acestui obstacol, în contextul crizei migranților amplificată de războiului civil din Siria, s-a întins între anii 2014 și 2017.
Nehammer vrea mai mult gard la frontiera dintre Bulgaria și Turcia
"Politicienii de la Viena spun că acest gard ar trebui extins pe lungimea celor aproape 260 de kilometri de frontieră bulgaro-turcă.
Ar fi o construcție titanică, a cărei realizare poate dura mulți ani și este ridicol ca un astfel de demers să condiționeze accesul României în Schengen.
Această vizită a politicienilor de la Viena vine într-un context extrem de complicat pentru cancelarul Austriei. Peste o săptămână au loc alegeri regionale în Austria Inferioară, iar tema migrației ilegale a fost una principală pentru cancelarul austriac, care speră să obțină mai multe voturi, așa cum a sperat că că blocarea accesului României și Bulgariei în spațiul Schengen îi va aduce mai mult capital electoral.
După vizita la Elhovo, unde i se prezintă facilitățile poliției de frontieră, Nehammer are în program să inspecteze din elicopter granița dintre Turcia și Bulgaria", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici.
Gerhard Karner, înaintea vizitei în Bulgaria: "Schengen este distrus!"
Sâmbătă, Nehammer spunea că "veto-ul Austriei față de (extinderea) Schengen rămâne în picioare până când situația se va schimba în mod radical".
"Sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid și serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reținerilor (de persoane care trec ilegal granița, n.r.) arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem și protecția frontierei exterioare nu funcționează, nu poate exista nicio extindere", declara, la rândul său, ministrul Gerhard Karner.
Comisia Europeană, reticentă să dea bani pentru garduri la frontierele sale
Cancelarul și ministrul său și-au exprimat nemulțumirea pentru faptul că Bulgaria ar fi "lăsată singură în realizarea protecției celor 240 de kilometri de frontieră exterioară a Uniunii Europene spre Turcia".
Până acum Comisia UE s-a eschivat să pună la dispoziție fonduri pentru ziduri, garduri și sârmă ghimpată, declarându-și doar intenția de a susține infrastructura de la frontiere.
În decembrie, Comisia transmitea că îi revine Bulgariei decizia de a stabili mijloacele prin care își protejează granițele.
În prezent, Frontex, agenția europeană pentru managementul frontierelor, este prezentă în Bulgaria cu 137 de membri.
Foto: Cancelarul austriac Karl Nehammer alături de președintele bulgar Rumen Radev, după aterizarea la Elhovo, 23 ianuarie 2023