Românii au intrat, sâmbătă seară, în panică. Un cutremur de câteva secunde a înfiorat o ţară ce trăieşte cu teama unei catastrofe similare celei din '77. Seismologii ne liniştesc, însă, spunând că a fost un cutremur "normal" şi fără replici.
Cutremurul de sâmbătă a adus din nou în discuţie mai multe probleme. Una dintre acestea este cea a clădirilor cu rism seismic ridicat. Specialiştii în construcţii şi cei din Primăria Capitalei spun că fondurile pentru lucrările de consolidare nu sunt folosite. În Bucureşti, doar 14 din cele 300 de imobile aflate în pericol au fost consolidate până acum.
Din nefericire, chiar asociaţiile de locatari sunt cele care întârzie sau blochează consolidarea acestor clădiri.
O altă problemă majoră, apărută în urma cutremurului, a fost blocarea reţelelor de telefonie. Marile companii nu au fost în stare să facă faţă din cauza numărului foarte mare de utilizatori.
Se întâmplă la cumpăna dintre aniFenomenul nu este în întregime unul nou. Oamenii se confruntă cu această problemă de fiecare dată când păşesc într-un nou an. De Revelion, transmiterea numeroaselor urări duce la blocarea reţelelor pentru cel puţin 20 de minute. 20 de minute care, în cazul unui cutremur, se dovedesc a fi mai mult decât necesare.
Panica creată în jurul unui cutremur, fie el şi unul lipsit de pagube însemnate, duce la creşterea bruscă a numărului de apeluri efectuate în toată ţara. Printre telefoanele date în vederea obţinerii unor informaţii legate de starea de sănătate a rudelor sau a prietenilor apropiaţi, se "strecoară" şi apelurile de urgenţă.
În Iaşi, spre exemplu, cutremurul a făcut, în mod indirect, zece victime. Cinci dintre acestea au suferit entorse şi leziuni în timp ce fugeau de frică pe scările blocului. Alte cinci, cu vârste cuprinse între 55 şi 87 de ani, aveau simptomele unui infarct.
Romtelecom îşi spală păcateleDin nefericire, nu doar reţelele de telefonie mobilă au fost afectate. Nici liniile de telefonie fixă nu au putut face afluxului de utilizatori.
Cu toate acestea, reprezentanţii companiei Romtelecom, spre exemplu, susţin că reţeaua a rămas "pe poziţie", însă chiar şi aceştia recunosc că au existat unele probleme în primele câteva zeci de minute.
"După cutremurul înregistrat ieri (n.r. - sâmbătă), reţeaua Romtelecom a rămas funcţională. Au existat câteva centrale, în special în Bucureşti, în care s-a înregistrat congestie în primele câteva zeci de minute după eveniment, ca urmare a numărului foarte mare de apeluri emise. Drept urmare, în acel interval de timp, o parte a apelurilor rutate prin aceste centrale nu s-au putut finaliza. La nivel naţional însă, cea mai mare parte a apelurilor iniţiate prin Romtelecom s-a realizat în condiţii bune", anunţă compania, într-un comunicat citat de
Mediafax.Operatorii, chemaţi la raportProblemele înregistrate în rândul companiilor de telefonie nu au rămas, însă, fără ecou. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a anunţat că a cerut preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare în Comunicaţii (ANCOM) să controleze, începând de luni, operatorii de telefonie.
ANCOM a primit, astfel, sarcina să identifice cauzele care au dus la problemele apărute în urma cutremurului de sâmbătă.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, în jurul orei 20:25, în zona Vrancea. Seismul, care s-a înregistrat la o adâncime de 120 de kilometri, a fost resimţit şi în zona Capitalei, cu intensitatea de 3 - 4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maximă înregistrată pe seismogramă a fost de aproximativ trei minute.
Citiţi aici comunicatul Vodafone remis către Antena3.ro(pdf) Antena3.ro