Antena 3 CNN Actualitate Operațiunea JUPITER: 20 de arme letale confiscate și șapte persoane reținute de autorități

Operațiunea JUPITER: 20 de arme letale confiscate și șapte persoane reținute de autorități

barbat pistol
Polițiștii au ridicat 20 de arme letale în cadrul unei noi etape a operațiunii JUPITER. Sursa foto: GettyImages
de Georgiana Adam    |    27 Oct 2024   •   20:22

Peste o mie de mandate de percheziție domiciliară și 342 de mandate de aducere au fost aplicate, în perioada 21 - 25 octombrie, în cadrul unei noi faze a Operațiunii JUPITER, dedicată combaterii infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară.

Bilanțul a fost prezentat, duminică, de chestorul Aurel Dobre, director al Direcției de Investigare a Criminalității Economice, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în urma activităților desfășurate, au fost dispuse măsuri preventive față de 57 de persoane.

31 au fost reținute, două arestate preventiv, una plasată în arest la domiciliu, iar 23 de persoane au fost puse sub control judiciar.

Principalele infracțiuni cercetate în dosarele penale instrumentate, în cadrul cărora au fost organizate acțiunile de amploare, sunt cele de evaziune fiscală, înșelăciune, contrabandă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, nerespectarea regimului fiscal, contrafacere, nerespectarea legislației privind protecția mediului, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, a arătat chestorul Dobre.

Măsuri asiguratorii de aproape 100 de milioane de lei, impuse în dosarele de criminalitate economică 

Polițiștii de investigare a criminalității economice au desfășurat 129 de acțiuni de amploare de administrare a probatoriului în 201 dosare penale aflate în lucru.

În urma activităților desfășurate au fost dispuse măsuri preventive față de 38 de persoane, 13 fiind reținute, două arestate preventiv, o alta arestată la domiciliu și 22 de persoane au fost puse sub control judiciar.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat în cele 201 dosare penale, în această perioadă, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 86.000.000 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate aproape 15.000 de articole vestimentare și peste 7.000 de parfumuri, în valoare de aproximativ 8.100.000 lei, peste 1.400.000 de lei şi aproape 230.000 de euro, 1.300 de litri de alcool, 608 metri cubi de agregate minerale și peste 70 de tone de deșeuri.

20 de arme letale, ridicate de polițiști

Structurile teritoriale de arme, explozivi și substanțe periculoase, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au pus în aplicare, în cadrul operațiunii naționale, 67 mandate de percheziție domiciliară în 21 de dosare penale, având ca obiect infracțiunile de contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept, nerespectarea regimului materiilor explozive şi nerespectarea regimului deșeurilor periculoase.

Față de șapte persoane a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar față de o alta măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

În vederea continuării cercetărilor au fost ridicate 20 de arme letale, din care cinci deținute ilegal și 15 deținute legal şi 11 arme neletale, supuse autorizării.

De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost indisponibilizați 24.000 de euro, 141.500 de euro, susceptibili a fi falși, și aproape 180.000 de lei.

Braconierii, dotați cu camere cu termoviziune

În cadrul activităților derulate pe linia nerespectării regimului vânătorii și protecției fondului cinegetic au fost indisponibilizate 89 de trofee de vânat, o lunetă, 303 kilograme carne de vânat, trei câini rasa ogar, precum şi dispozitive de vedere pe timp de noapte, camere video, camere cu termoviziune şi camere de vânătoare.

În urma acțiunilor derulate de polițiști pentru protecția mediului, au fost indisponibilizate trei kilograme de articole pirotehnice, 50 de tone de deșeuri periculoase şi nepericuloase provenite din activitatea de dezmembrare ilegală a autovehiculelor, 765 litri de deșeuri periculoase și aproape 250 de tone de vehicule scoase din uz.

În domeniul investigațiilor criminale, polițiștii, împreună cu procurorii de caz, au pus în aplicare 40 de mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, proxenetism, nerespectarea regimului armelor şi munițiilor, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deșeurilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Față de 11 persoane a fost dispusă măsura reținerii, iar în vederea continuării cercetărilor au fost ridicate un autoturism în valoare de 40.000 euro, 4.000 de euro, 10 arme neletale, cutii de muniție neletală, telefoane mobile, laptopuri şi alte medii de stocare. 

×
Etichete: Jupiter arme letale
Parteneri
x close