Antena 3 CNN Actualitate OpenAI și Microsoft, dați în judecată de un ONG american pentru încălcarea drepturilor de autor

OpenAI și Microsoft, dați în judecată de un ONG american pentru încălcarea drepturilor de autor

OpenAI și Microsoft, dați în judecată de un ONG american pentru încălcarea drepturilor de autor
Organizația non-profit a spus că OpenAI și-a folosit conținutul fără permisiune. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2024   •   18:11

O organizație non-profit americană a dat în judecată OpenAI și Microsoft pe motiv că au utilizat conținutul său fără permisiune și fără a oferi compensații, încălcând drepturile de autor asupra jurnalismului organizației, transmite Euronews.

Centrul SUA pentru Raportarea Investigațiilor a lansat proceduri legale împotriva producătorului de ChatGPT OpenAI și a gigantului Big Tech Microsoft, acuzându-i că au încălcat legile privind drepturile de autor prin utilizarea conținutului său pentru a antrena platforme de inteligență artificială (AI).

Organizația non-profit a spus că OpenAI și-a folosit conținutul fără permisiune și fără a oferi despăgubiri, încălcând drepturile de autor asupra jurnalismului organizației.

Procesul, depus la o instanță federală din New York, descrie afacerea OpenAI ca fiind „construită pe exploatarea operelor protejate prin drepturi de autor” și se concentrează asupra modului în care rezumatele articolelor generate de AI amenință editorii.

Procesul împotriva OpenAI susține că compania a recunoscut că a construit o versiune anterioară a tehnologiei sale chatbot cu mii de link-uri Mother Jones, una dintre publicațiile pe care le conduce CIR.

Textul de instruire AI a exclus adesea informațiile despre autorul unei povești, titlul sau notificarea privind drepturile de autor, procesul a continuat. Pierderea controlului asupra conținutului drepturilor de autor, a continuat procesul, va avea ca rezultat venituri mai puține pentru jurnalismul de investigație costisitor și chiar mai puțini reporteri care vor spune povești importante în „peisajul mediatic de astăzi”.

„Este extrem de periculos”, a declarat Monika Bauerlein, directorul general al organizației nonprofit, pentru The Associated Press.

„Existența noastră se bazează pe utilizatorii care consideră munca noastră valoroasă și decid să o susțină”.

OpenAI se confruntă cu numeroase procese

Bauerlein a spus că „ atunci când oamenii nu mai pot dezvolta acea relație cu munca noastră... atunci relația lor este cu instrumentul AI”.

Acest lucru, a spus ea, ar putea „smulge întreaga fundație a existenței noastre ca o redacție independentă de sub noi”, în timp ce amenință alte organizații de știri în acest proces.

OpenAI și Microsoft se confruntă cu alte procese pentru drepturi de autor de la The New York Times, alte instituții media și autori de bestselleruri precum John Grisham, Jodi Picoult și George R.R. Martin.

Un alt caz de la Curtea Federală din San Francisco este lansat de autori, inclusiv comediantul Sarah Silverman.

OpenAI nu a răspuns direct procesului, dar a declarat într-o declarație că „ va colabora cu industria de știri și colaborează cu editorii de știri globale pentru a-și afișa conținutul în produsele noastre precum ChatGPT, inclusiv rezumate, citate și atribuire, pentru a conduce trafic înapoi la articolele originale”.

Microsoft nu a răspuns la o solicitare de comentarii. OpenAI și alți dezvoltatori importanți de IA nu își dezvăluie, de obicei, sursele de date, dar au susținut că preluarea de text, imagini și alte medii online accesibile publicului pentru a-și instrui sistemele AI este protejată de doctrina „utilizare corectă” a legii americane privind drepturile de autor.

 

×
Subiecte în articol: ONG
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cinci oameni, dintre care doi copii, au murit pe loc într-un accident, în Suceava
x close