Antena 3 CNN Actualitate ONU presează statele să se alăture tribunalului pentru crime de război

ONU presează statele să se alăture tribunalului pentru crime de război

ONU presează statele să se alăture tribunalului pentru crime de război
01 Iun 2010   •   18:53

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut statelor să adere la Tribunalul Penal Internaţional şi a respins criticile că organismul s-ar ocupa doar de crime din Africa.
Delegaţii din statele membre se întâlnesc în capitala Ugandei, Kampala, în urmăatoarele 10 zile pentru a discuta despre TPI, creat în 2002 ca find primul tribunal permanent pentru crime de război, şi vor căuta să ofere mai multă putere.

"Pentru ca TPI să aibă dimensiunea care trebuie... este necesar sprijinul universal, doar atunci vinovaţii nu vor avea niciun loc unde să se ascundă," declara Ban .
TPI s-a concentrat mai ales pe conflictele africane. Conflictul din Darfur, Sudan, a fost primul caz trimis curţii de Consiliul de Securitate al ONU, în 2005.
Cu toate acestea, Ban a negat că tribunalul ar viza Africa, în mod selectiv.
"Chiar dacă mă întristează să spun aceasta, probele vor duce tribunalul dincolo de Africa mai degrabă mai devreme decât mai târziu".
Ban a mai salutat şi prezenţa SUA, care nu este membră a TPI, dar a reangajat discuţii cu curtea şi participă ca observator.
TPI a fost ratificat de 111 state membre, dar nu de SUA, Rusia, China sau India.
Kofi Annan -- secretar general al ONU în perioada conferinţei de fondare a Statutul de la Roma cu peste 10 ani în urmă- arăta că dubiile despre credibilitatea TPI vor persista atâta timp cât cei trei membri permanenţi ai Consiliului de Securitate refuză să semneze.
"Ce fel de conducere este aceasta care absolvă pe cel puternic de regulile care le aplică celui slab?" arăta Annan . El a cerut statelor să nu uite de ce au fondat organismul şi puncta că lumea ?a eşuat mizerabil? în protejarea victimelor din Rwanda sau Bosnia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ban Ki-moon
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close