Ce nu a reușit DNA fac agenţii FBI. Strategul lui Traian Băsescu,Tal Silberstein, şi omul de afaceri Beny Steinmetz, cel care se afla în spatele Gold Corporation Roșia Montană, au fost reținuți luni dimineaţă în Israel. Ancheta vizează acuzaţii de spalare de bani şi achiziţia mai multor terenuri în diferite ţări, posibil şi în Romania. De altfel, ambii au fost anchetaţi de autorităţile române, însă nu au fost niciodată reţinuţi.
UPDATE 12.12 - Poliţia israeliană l-a reţinut luni pe miliardarul israelian Beny Steinmetz şi patru alţi suspecţi pentru a-i interoga în cadrul unei anchete referitoare la o fraudă de câteva milioane de dolari, a declarat luni o sursă aflată la curent cu acest dosar, citată de Reuters, potrivit agerpres.ro.
În decembrie 2016, autorităţile israeliene l-au plasat pe Steinmetz sub arest la domiciliu, eliberându-l două săptămâni mai târziu fără a-l pune sub acuzare, într-un dosar privind acuzaţii de mită în cadrul activităţilor firmei sale de minerit BSG Resources din Africa. Compania BSGR a negat că ar fi vinovată de vreun delict. Cu acea ocazie, poliţia a informat că Steinmetz şi alţi israelieni care trăiau în afara ţării ar fi plătit zeci de milioane de dolari unor înalte oficialităţi publice din Guineea, stat în vestul Africii, pentru a-şi promova afacerile.
Într-o declaraţie difuzată luni, poliţia israeliană a anunţat că cinci suspecţi au fost reţinuţi pentru a fi interogaţi sub suspiciunea de spălare de bani, uz de fals, fraudă, obstrucţionarea justiţiei şi mită.
O sursă informată despre cursul anchetei a declarat Reuters că unul dintre suspecţi este Steinmetz. Totodată, mass media israeliană l-a identificat pe miliardarul israelian printre cei reţinuţi şi interogaţi. Contactat de Reuters, un birou de avocatură israelian care îl reprezintă pe omul de afaceri a refuzat să comenteze informaţia.
Poliţia a anunţat că persoanele reţinute, al căror nume nu au fost publicate în comunicatul de presă, sunt suspectate că "au lucrat împreună şi metodic cu principalul suspect pentru a crea şi prezenta contracte şi acorduri fictive... despre o ţară străină pentru a transfera fonduri şi a spăla bani".
În declaraţie, în care ţara respectivă nu a fost precizată, se mai menţiona că, "în conformitate cu evoluţia anchetei, se va lua o decizie dacă cei implicaţi vor fi aduşi în faţa unui tribunal".
Poliţia a mai anunţat că la locuinţele şi birourile suspecţilor au fost efectuate percheziţii.
Steinmetz este implicat în dosare de corupţie şi în România, fiind trimis în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.
UPDATE 10.30 - Potrivit jurnalistului israelian originar din România, Attila Sonfalvi, cei doi oameni de afaceri israelieni - Beny Steinmetz și Tal Silberstein - au fost arestați sub acuzațiile de mită, fals de documente și spălare de bani, însă deocamdată nu se cunosc mai multe informații.
De asemenea, au fost ridicate foarte multe documente din birourile celor doi.
----------------------------
Știrea inițială 09.51
Doi oameni de afaceri israelieni cu conexiuni și în România au fost arestați în Israel.
Este vorba de Beny Steinmetz și Tal Silberstein.
Anunțul a fost făcut pe Twitter jurnalistul israelian originar din România, Attila Sonfalvi.
Tal Silberstein este cel implicat în scandalul în care Black Cube, ar fi spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
De curând, omul de afaceri Tal Silberstein era căutat și după ce ar fi beneficiat de drepturi de folosire și exploatare a minelor de diamant din Guineea, potrivit Antena 3.
Este suspectat de corupție în acest dosar, după ce Tal Silberstein l-ar fi mituit pe președintele Guineei cu mulți bani, pentru a profita de acest lucru.
FBI a pornit o investigație în acest sens.
Cine e Tal Silberstein, cel care a coordonat restituirea moştenirii lui Paul Lambrino
Tal Silberstein este licenţiat în inginerie la Universitatea din Tel Aviv şi a obţinut un master în filozofie de la aceeaşi instituţie.
Israelianul are în spate o carieră bogată de consultant politic.
Consultantul politic israelian a început să lucreze pentru politicienii din România în 2001, la început cu Traian Băsescu.
Tal Silberstein a avut primul contract în România pentru Traian Băsescu şi PD, în 2001.
Între 2008 şi 2009, Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian. Ulterior, proprietăţile au fost revândute către Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu, spun procurorii DIICOT.
Începând cu anul 2006, societatea de avocatură a încheiat un contract de asistenţă juridică cu S.C. RECIPLIA S.R.L. reprezentată de Truică Remus şi Tal Silberstein, pentru revendicarea unor bunuri imobile şi mobile asupra cărora Prinţul Paul de România avea drepturi în patrimoniul său. Tal Silberstein coordona proiectul S.C. RECIPLIA S.R.L., care era însoţit şi de Truică Remus fără a putea preciza natura relaţiilor dintre aceştia.
Oameni de afaceri Israelieni arestati in cazuri cercetate in diferite tari #FBI #Romania
— Attila Somfalvi (@attilus) August 14, 2017