Consultul la medicul stomatolog nu este lipsit de riscuri în această perioadă de pandemie, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat, în acest sens, mai multe măsuri de precauţie, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, pentru a minimiza pe cât posibil riscul transmiterii coronavirusului.
Astfel, "Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli", foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele), a afirmat, marţi, doctor Benoît Varenne, de la Programul de sănătate oro-dentară al OMS, scrie presa internaţională.
Curățarea dinților cu jet de aer sau apă și îndepărtarea cu ultrasunete a depunerilor sunt proceduri care aruncă în aer particule minuscule, procedeu ce presupune un risc în contractarea coronavirusului.
OMS: Mai mult de 500 de milioane de copii au carii
"Afecţiunile stomatologice reprezintă o povară sanitară neglijată în multe state. Ele sunt surse de suferinţă, izolare socială şi chiar deces", a mai spus responsabilul OMS.
În ce priveşte recomandările pentru medicii stomatologi personalului din domeniul medical, OMS vorbeşte de sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci când acestea sunt indispensabile (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată şi altele).
Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 3,5 miliarde de persoane suferă de afecţiuni stomatologice, iar "mai mult de 500 de milioane de copii au carii".
Recomandările OMS pentru cei care merg la stomatologie
În consecinţă, OMS recomandă, acolo unde posibil, sisteme de consultare la distanţă pentru ca medicii să evalueze urgenţa pacientului, sugerând ca intervenţiile "neesenţiale" (controale, curăţare, îngrijire preventivă) "să fie întârziate", un pic amânate.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îi sfătuieşte pe medicii dermatologi să dea sfaturi de igienă esenţială pentru o sănătate dentară bună tuturor pacienţilor, în ce priveşte periajul corect, nutriţie adecvată, atenţionări contra utilizării zahărului sau tutunului.
În plus, mai spusn specialiştii OMS, trebuie să fie respectate protocoale stricte pentru consultări fizice (distanţare, echipamente, sterilizare, dezinfectare sistematică între două consultaţii, precum şi interzicerea prezenţei unei persoane însoţitoare la cabinet).