Antena 3 CNN Actualitate Lumea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității: ”Poate amenința supraviețuirea omenirii!”

Lumea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității: ”Poate amenința supraviețuirea omenirii!”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:57 16 Noi 2022 Modificat la 12:59 16 Noi 2022
criza fertilitate
Lumea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității: ”Poate amenința supraviețuirea omenirii!” Sursa foto: pixabay

Numărul de spermatozoizi la nivel mondial s-a redus la jumătate în ultimele cinci decenii, iar ritmul scăderii s-a dublat de la începutul secolului, arată o nouă cercetare. 

Echipa internațională din spatele studiilor spune că datele sunt alarmante și indică o criză de fertilitate care amenință supraviețuirea umanității. 

Cercetarea lor a analizat 223 de studii bazate pe mostre de spermă de la peste 57.000 de bărbați din 53 de țări. 

Aceasta arată pentru prima dată că bărbații din America Latină, Asia și Africa au o scădere similară a numărului total de spermatozoizi și a concentrației acestora observate anterior în Europa, America de Nord și Australia. 

Autorii avertizează că numărul mediu de spermatozoizi a scăzut acum periculos de aproape de pragul care face concepția mai dificilă. Astfel, cuplurile din întreaga lume pot întâmpina probleme în a avea un copil fără ajutor medical.   

„Avem o problemă serioasă care, dacă nu este atenuată, ar putea amenința supraviețuirea omenirii”, a spus profesorul Hagai Levine, autorul principal al studiului de la Școala de Sănătate Publică Hadassah Braun, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, într-un comunicat. 

O scădere cu 50% a numărului de spermatozoizi 

Ca parte a unei echipe care o include și pe profesoara Shanna Swan de la Școala de Medicină Icahn din New York, împreună cu cercetători din Danemarca, Brazilia, Spania, Israel și SUA, Levine a studiat tendințele numărului de spermatozoizi în regiuni care nu au fost revizuite anterior. 

Aceeași echipă raportase deja în 2017 o scădere alarmantă a numărului de spermatozoizi în lumea occidentală. 

În acest ultim studiu, ei au descoperit că numărul mediu de spermatozoizi în întreaga lume a scăzut cu peste 50% în ultimele cinci decenii. 

Datele din 1973 până în 2018 au arătat că numărul de spermatozoizi a scăzut în medie cu 1,2% pe an. Datele de după anul 2000 au arătat o scădere de peste 2,6% pe an. 

"Este pur și simplu incredibil. Nu mi-a venit să cred", a spus Levine pentru Euronews Next.

Faptul că aceste constatări au fost confirmate în restul lumii indică o criză globală care ar putea fi comparată cu schimbările climatice, potrivit lui Levine. 

”Ca și în cazul schimbărilor climatice, impactul ar putea fi diferențiat în lume, dar, în general, fenomenul este global și ar trebui tratat ca atare”, a adăugat el. 

"Pare o pandemie. Este peste tot. Și unele dintre cauze pot rămâne printre noi pentru foarte mult timp". 

Scăderea șanselor de concepție  

Potrivit cercetătorilor, peste un prag de 40-50 milioane/ml, un număr mai mare de spermatozoizi nu implică neapărat o probabilitate mai mare de concepție. 

Pe de altă parte, sub acest prag, probabilitatea de concepție scade rapid pe măsură ce numărul de spermatozoizi scade. 

Deși cercetările lor nu au explorat cauzele acestei scăderi a numărului de spermatozoizi, autorii spun că reflectă „o criză globală legată de mediul și stilul nostru de viață modern” și subliniază rolul perturbator al substanțelor chimice asupra sistemelor noastre hormonale și reproductive. 

Ei adaugă că numărul de spermatozoizi este, de asemenea, un indicator al sănătății bărbaților, cu niveluri scăzute asociate cu un risc crescut de boli cronice, cancer testicular și o durată de viață redusă. 

Punctul de vârf pentru omenire? 

Descoperirile au fost publicate în ziua în care populația globală a depășit pragul de 8 miliarde, punând mai multă presiune asupra resurselor naturale limitate ale planetei. 

”Din punct de vedere filozofic, poate că scăderea numărului de spermatozoizi și infertilitatea este cumva modalitatea lumii de a echilibra ceea ce se întâmplă”, a declarat Levine pentru Euronews Next. 

”Dar acesta este doar un gând. Nu este un gând științific”. 

El a spus că descoperirile ar trebui să preocupe toată lumea - indiferent de opiniile diferite despre câte ființe umane are nevoie planeta în acest moment. 

„Numărul de spermatozoizi este o măsură foarte bună a sănătății globale și a viitorului nostru. Și indiferent de numărul de oameni de care credeți că avem nevoie pe Pământ, nu doriți ca acesta să fie determinat de evenimente periculoase, mai degrabă decât de propriile noastre alegeri”, mai spune Levine. 

”Cred că trebuie să monitorizăm foarte atent la nivel global, la nivel de populație, la nivel local de țară și, de asemenea, la nivel personal”, a adăugat el, solicitând autorităților să îmbunătățească stilul de viață și să limiteze expunerea umană la substanțele chimice artificiale prin o mai bună reglementare. 

„Uneori există un punct de răsturnare și sistemul se prăbușește imediat. Înseamnă că ceva se întâmplă cu sistemele noastre ecologice, cu sistemele noastre reproductive – și la un moment dat, este prea mult”. 

×
x close