Omar Hayssam a devenit din cel mai căutat terorist, deţinutul fantomă. Sirianul nu a fost adus ieri în faţa instanţei, la procesul în care este acuzat de delapidare. Au apărut însă primele imagini cu Omar Hayssam, după revenirea acestuia în ţară. După ore întregi de bâlbâieli am aflat unde este Hayssam. Conducerea penitenciarelor a confirmat oficial transferul în închisoarea Rahova.
Omar Hayssam a fost pentru patru zile cel mai bine păzit deţinut din România. Teoretic, se afla în custodia poliţiei române, însă cum nu a fost adus la Tribunal, la procesul în care era citat, au început specualţiile. Este o situaţie fără precedent pentru autorităţi, spun juriştii.
Autorităţile l-au ţinut atât de ascuns pe Omar Hayssam, încât am putea să ne întrebăm dacă el a fost adus în ţară cu adevărat, spunea Ovidiu Ohanessian, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în 2005 în Bagdad.
Instanţa a anunţat că a îndeplinit procedurile. Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a precizat că o grefieră a sunat la poliţia Capitalei, însă ofiţerul a refuzat să primiească citaţia, pe motiv că Hayssam nu figurează în evidenţele instituţiei. În acest timp şi Administratia Nationala a Penitenciarelor nega că l-ar avea pe sirian în custodie. Până la urmă, în lipsa acuzatului, la tribunal s-a amânat procesul, iar la puţin timp s-a aflat oficial că Omar Hayssam a fost dus într-o celulă la Rahova, în sectorul pentru carantină. IGPR a transmis un comunicat prin care încerca să pună punct bâlbâielilor.
"Omar Hayssam a fost transferat dintr-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române într-o unitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (...) Acesta s-a aflat, din data de 19 iulie a.c., în custodia Poliţiei Române, fiind introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său", scrie în comunicatul IGPR
Hayssam a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism şi la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Ar putea apărea în public abia pe 31 iulie, când judecătorii de la Tribunalul Bucureşti vor lua în discuţie propunerea de arestare, făcută de procurorii DIICOT în dosarul în care este acuzat de delapidare.