Decizia putea fi luată la Bruxelles în 22 septembrie, dar ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE, menţionează sursa citată.
Executivul de la Haga a decis să asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi în parlamentul olandez că, la nevoie, va utiliza chiar şi un drept de veto la Bruxelles privind extinderea Schengen.
Consiliul miniştrilor de interne de săptămâna viitoare de la Bruxelles va trebui, prin urmare, să amâne decizia extinderii Spaţiului Schengen.
Coaliţia de guvernare olandeză se bazează pe un acord care stipulează, între altele, că România şi Bulgaria nu vor adera la Spaţiul Schengen înainte de a fi realizat progrese durabile şi ireversibile în lupta împotriva corupţiei.
Olanda nu este însă izolată în acest moment, întrucât, după câteva ezitări, Finlanda a decis şi ea să se alăture acestei poziţii inflexibile, conform aceleiaşi surse.
Decizia negativă a guvernului olandez era una preconizată, determinată de fragilitatea coaliţiei de guvernare de la Haga, susţinută de formaţiuni cu orientare populistă şi anti-imigraţionaistă.
Coaliţia de guvernare de la Haga este una fragilă, fiind susţinută la o diferenţă de un vot în Parlament, ceea ce poate face ca guvernul să se prăbuşească în orice moment. Ea este sprijinită de Partidul pentru Libertate/PVV, de orientare populistă şi anti-imigraţionistă.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că România are 99% şanse să adere la Spaţiul Schengen, precizând că ţara îndeplineşte toate condiţiile impuse.