Aproape jumătate dintre toţi profesorii şi învăţătorii care au dat examenul de definitivat au picat testul. 51,26% dintre aceştia au luat examenul.
Comparativ cu rezultatele anunţate înaintea soluţionării contestaţiilor, pe 23 iulie, se constată o creştere a promovabilităţii de 3,43 la sută.
Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174, note între 9,50 şi 9,99.
Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Candidaţii înscrişi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din totalul celor 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din data de 18 iulie, 7.889 de candidaţi. S-au prezentat la examenul scris 7.400 şi au finalizat proba 6.651 de candida-i.
Pentru sesiunea din acest an, MEN a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivat în învăţământ să fie 8 şi nu 7.
O altă noutate adoptată de MEN a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.
Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, a explicat, pentru Antena 3, că procentul este relativ scăzut dar calitatea celor care au trecut examenul este mai mare.
"Procentul esre relativ scăzut, pentru că nu vin la aceste examene toţi cei care au calităţile necesare. Vin tineri care îşi caută loc de muncă. Vin, se înscriu şi pleacă, până mai acumulează experienţă, ori rămân, fiecare cum consideră. Am văzut momente mai grele. Este o treabă pozitivă. Au fost subiecte mai grele şi uite că totuşi 50% au luat note peste 8. Sunt şi tineri între 9 şi 10, tineri cu care sistemul, practic, se îmbogăţeşte", a explicat Hadăr.
Cât despre cei care nu au trecut examenul, oficialul a arătat că această meserie nu este pentru oricine.
"E normal să existe şi note proaste, pentru că nu sunt doar oameni făcuţi pentru această muncă. Aici trebuie să ai chemare, pasiune, să ai calităţi suplimentarea unui loc de muncă banal", a conchis oficialul.