Ministerul Economiei are în acest moment pe masă, în plic, toate ofertele pentru privatizarea companiei Oltchim. La ora 12 s-a încheiat etapa depunerii ofertelor. Vineri va avea loc licitaţia cu strigare pentru combinat.
Privatizarea combinatului este în prezent pentru Guvern singura şansă de salvare a acestuia şi a celor 3.300 de locuri de muncă. După mai multe demersuri făcute de către reprezentanţii liderilor de sindicat la Guvern, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a fost prezent la sediul Oltchim pentru a discuta eventualele soluţii de ieşire din criză a companiei.
Daniel Chiţoiu a declarat că aşteaptă un investitor strategic pentru privatizare, capabil să preia combinatul. Dacă se va întâmpla acest lucru, activitatea ar putea fi reluată în cel mult o lună.
La întîlnirea cu sindicaliştii de la Oltchim, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că până la sfârşitul săptămânii salariaţii ar trebui să primească salariile restante pentru luna iulie, iar activitatea la combinat va fi reluată într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni.
Guvernul a decis, miercuri, ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, decizia a fost luată ca "o plasă de siguranţă" pentru o perioadă de două-trei luni, până când Oltchim va fi preluată efectiv de către un investitor care ar urma să fie selectat prin licitaţia programată pentru vineri.
Câteva sute de angajaţi ai Oltchim au protestat pe parcursul săptămânii trecute în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerând plata salariilor restante de două luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalaţiilor şi plăţii datoriilor către Electrica, orecum şi demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un număr de 15 angajaţi au intrat în greva foamei, acţiune încheiată vineri.