Antena 3 CNN Actualitate Ocna Mureş. Surparea de teren stagnează, după ce craterul a ajuns la 10.000 de metri pătraţi

Ocna Mureş. Surparea de teren stagnează, după ce craterul a ajuns la 10.000 de metri pătraţi

1 minut de citit Publicat la 11:23 24 Dec 2010 Modificat la 11:23 24 Dec 2010
Ocna Mureş. Surparea de teren stagnează, după ce craterul a ajuns la 10.000 de metri pătraţi
Foto: Mediafax
Surparea de teren de la Ocna Mureş stagnează şi nu se propagă către blocurile de locuinţe, potrivit experţilor în geologie şi geofizică. Craterul format în urma surpării terenului măsoară peste de 10 mii de metri pătraţi, însă în ultimele ore fenomenul nu s-a mai amplificat. Trei imobile au fost distruse şi mai multe sunt în pericol de prăbuşire în urma surpării de teren.

Autorităţile şi localnicii din Ocna Mureş sunt însă în continuare în alertă. Nu au mai fost evacuate alte persoane, însă s-a dispus avertizarea populatiei din zonă şi pregătirea pentru evacuare, dacă situaţia o impune.

Specialiştii care au analizat situaţia de la Ocna Mureş susţin că, deocamdată, nu vor mai evacua alţi oameni în afară de cei 19 care s-au mutat deja. Sunt pregătiţi însă de orice.

Surparea pământului nu a fost provocată însă de apa provenită din cele două sonde, aşa cum s-a crezut iniţial, ci a fost urmarea a zeci de ani de exploatare în zonă.

De aceea, studiile geotehnice vor continua în mai multe zone din oraş, pentru a preveni viitoare incidente.

De asemenea, echipa care a făcut studiul va propune inchiderea celorlalte sonde din Ocna Mureş. În acelaşi timp, prefectul judeţului Alba a cerut guvernului să aprobe prin ordonanţă de urgenţă suplimetarea bugetului local, astfel încât să poata începe reabilitarea zonei, iar oamenii ale căror case au fost afectate să fie despăgubiţi.

O altă problemă pe care trebuie să o rezolve autorităţile, este acoperirea lacului apărut în interiorul craterului, care are o adâncime între 9 şi 6 metri.
 


×
Etichete: crater
x close