Antena 3 CNN Actualitate Obiectivele strategice sunt păzite de firmele angajaţilor din Poliţie şi Armată

Obiectivele strategice sunt păzite de firmele angajaţilor din Poliţie şi Armată

1 minut de citit Publicat la 08:25 17 Aug 2007 Modificat la 08:25 17 Aug 2007
Obiectivele strategice sunt păzite de firmele angajaţilor din Poliţie şi Armată
Mai multe obiective strategice pentru siguranţa naţională sunt păzite de firme private. Documentul cu lista obiectivelor respective este clasificat ?secret de serviciu", conform unei adrese primite de jurnaliştii de la "Gândul", de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Lista obiectivelor strategice păzite de firme private a fost stabilită anul trecut printr-un ordin al ministrului de Interne. Fiecare obiectiv MIRA ?derulează propriile proceduri de achiziţie" a serviciilor de pază, se arată în adresa primită de la minister de jurnaliştii de la "Gândul".

De exemplu, Centrul medical de diagnostic şi tratament ambulatoriu ?Dr. N. Kretzulescu" a încheiat un contract cu o firmă de pază patronată de un fost ofiţer de poliţie, trecut în civilie în urmă cu 12 ani, după o condamnare cu suspendare pentru furt.

Alte obiective MIRA au ales o soluţie mai ieftină puţin costisitoare. Centrul Cultural al ministerului de pildă a angajat pentru pază patru persoane, acestea fiind plătite cu ceva mai mult decât salariul minim pe economie.

În trecut aceste obiective strategice erau păzite de cadre militare din Armată sau Poliţie. Ulterior, acestea au fost înlocuite de jandarmi. Însă, după 1 ianuarie 2007, odată cu reducerea drastică a efectivelor de jandarmi, Guvernul a decis scoaterea de sub paza militarizată a mai multor obiective strategice. Între acestea, Serviciul Român de Informaţii, Curtea de Conturi, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Departamentul de Control al Guvernului sau Aeroportul Naţional Henri Coandă.

Astfel, instituţiile au fost nevoite fie să angajeze personal pentru pază fie să contracteze servicii de la firme specializate ori de la corpul gardienilor publici. Cu excepţia SRI, toate au ales soluţia firmelor de pază, mare parte patronate de foşti ofiţeri şi subofiţeri din Poliţie, Jandarmerie, SPP sau Armată, susţin jurnaliştii.

Antena 3

×
x close