Antena 3 CNN Actualitate Obiceiuri şi superstiţii în Ajunul Crăciunului

Obiceiuri şi superstiţii în Ajunul Crăciunului

2 minute de citit Publicat la 12:04 24 Dec 2007 Modificat la 12:04 24 Dec 2007
Obiceiuri şi superstiţii în Ajunul Crăciunului
În Ajunul Crăciunului, gospodarii strâng de la vecini tot ce au dat cu împrumut, ca să îi găsească sărbătorile cu toată averea în casă. Pentru ca în anul care vine să fie frumoase şi bogate, femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa în care se spală. Ciobanii aşează sub pragul casei un drob de sare învelit, pe care îl lasă în acel loc până în aprilie, la ?Alesul oilor?. Atunci îl scot, îl macină şi, amestecat cu tărâţe, îl dau oilor, pentru ca turma să sporească.

În noaptea de Ajunul Crăciunului se priveghează. Pe masă se pune un colăcel, în care se înfinge un cuţit. Masa, aşezată în seara de Ajun, trebuie să rămână întinsă toată noaptea, iar cine are cămin lasă focul aprins. De Crăciun, pâinea se aşează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub faţa de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug. Până la Crăciun, toată lumea trebuie să se împace cu duşmanii. O superstiţie spune că, de Ajun, pentru a fi protejat de deochi şi de farmece, se pun în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi seminţe de mac. Tot în această zi se fac vrăji împotriva gândacilor. Ca să le vină peţitori, din Ajunul Crăciunului şi până la Iordan (Bobotează), fetele mătură casa de la prag înspre răsărit. În aceste două săptămâni este bine ca fetele mari să nu dea gunoiul afară din casă.

De unde însă vine Moş Crăciun? Povestea s-a transmis din generaţie în generaţie. În ciuda vechimii ei, credinţa în Moşul cel bun rămîne la fel de vie. Se spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii, a căutat o casă unde să rămână peste noapte. Aşa a ajuns la Crăciun un om rău care îşi bătea fetele şi soţia şi le obliga să muncească şi noaptea. Fecioara Maria a cerut ajutorul soţiei lui Crăciun. Aceasta a lăsat-o să se adăpostească în staulul vitelor şi a ajutat-o să nască. În schimb Maica Domnului le-a vindecat pe cele trei fiice ale sale. Când Crăciun a văzut minunile, a recunoscut puterea lui Dumnezeu şi a adus-o pe Maica Domnului în casă, cu mare cinste. O altă legendă spune că, înainte de Naşterea Mântuitorului, Crăciun, un om bogat, rău şi zgârcit, a avut un vis în care i s-a arătat un înger. Trimisul Domnului îi spunea să-şi gătească şi să-şi cureţe ogrăzile pentru că în scurt timp va să vină la el o persoană însemnată.

Cu toate astea, când Maica Domnului a cerut găzduire împreună cu Iosif, Crăciun i-a refuzat. Soţia sa şi-a făcut milă de ei i-a ascuns însă în grajd, printre vite, unde a ajutat-o să-l nască pe Iisus. Când s-a întors acasă Crăciun a văzut că soţia sa are hainele pline de sânge şi, mânios, a luat o bardă şi i-a tăiat mâinile. Ca prin minune, Maica Domnului i le-a pus însă la loc, iar mâinile Crăciunesei s-au făcut mai frumoase şi mai lucitoare ca înainte. Văzând minunea, Crăciun a căzut în genunchi şi i-a cerut iertare. Fecioara Maria i-a spus să postească, an de an, înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, câte şase săptămâni, şi va fi iertat pentru ceea ce i-a făcut soţiei sale.

Antena 3

×
x close