„S-a ridicat cortina: Pfizer vrea de la guvernele lumii cate un fond național de despăgubit victimele!
Alexandru Rafila, în urma cu câteva minute, explicând de ce nu a cumpărat România şi antiviralul de la Pfizer:
„Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România.
Vă dau un singur exemplu care cred că ar crea foarte multe rezerve în primul rând pacienților: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”
E, acum ar putea sa ne spună vreun ministru al sănătății, vreun premier, vreun Cîţu ceva care a comandat 120 de milioane de doze de vaccin, pentru ele ce condiții au pus Pfizer şi restul producătorilor?
Concluzia 2: ce înseamna totuși să ai un ministru al sănătății (Rafila) liber! Liber de contracte, liber de interese...Poate ne ajuta Dumnezeu şi rămâne aşa", a spus Oana Zamfir pe pagina sa de socializare.
Ce este molnupiravir, medicamentul american împotriva COVID care va ajunge în România
Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir.
Medicamentul molnupiravir a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu COVID-19, la final de 2021.
Într-un studiu clinic pe indivizi cu risc ridicat la începutul cursului bolii, s-a dovedit că pastila antivirală Merck reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%.
Agenția a autorizat medicamentul oral pentru tratamentul formelor COVID-19 ușoare până la moderate la adulții care prezintă un risc de boală severă și pentru care tratamentele alternative pentru SARS- COV- 2 nu sunt accesibile sau adecvate clinic.
Pastilele Merck (molnupiravir) ar putea fi instrumente promițătoare pentru cei bolnavi de COVID-19, mai ales în fața variantei Omicron, care se răspândește rapid.
”Pe măsură ce noi variante ale virusului continuă să apară, este esențial să extindem arsenalul țării de terapii COVID-19 folosind autorizația de utilizare de urgență”, a declarat Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al FDA.
Medicamentul nu este autorizat pentru utilizare la pacienții sub 18 ani, deoarece molnupiravir poate afecta creșterea oaselor și a cartilajelor, a spus FDA.
Medicamentele antivirale care se pot recomanda și pot fi luate acasă, fără internare
Dacă avem o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.