”Am făcut o analiză, împreună cu domnul primar al Oneștiului, a deceselor. Numărul total de decese, în Onești, în 2020, când a fost aproape tot anul pandemiei, a fost mai mic față de 2019 și față de 2018. Ce credeți că am găsit? În 2020, au murit mai puțini oameni decât în 2019, și mai puțini decât în 2018.
Faptul că s-a spus că au murit de pneumonie, iarăși este rar. Am să vă dau un exemplu. Dacă o persoană cu cancer murea înainte de pneumonie prin virus gripal, noi nu scriam pe certificatul de deces că a murit din cauza gripei. Noi scriam pe certificatul de deces că a murit din cauza cancerului. Acum, în momentul în care are cancer, dar face și o pneumonie cu coronavirus, se scrie pe certificatul de deces că a murit de coronavirus. Nu este corect acest lucru!” , a declarat Oana Mihaela Secară, medic primar Spitalul Municipal ”Sfântul Ierarh dr. Luca”, Onești.
Vlad Voiculescu: Diferențe de sute de morți la Spitalul Colentina! Acuzații grave din partea ministrului demis
Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că sunt diferențe de sute de morți între numărul raportat și numărul real.
Vlad Voiculescu: La Spitalul Colentina, vedem că diferența este de sute, de sute de persoane. Raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebuie raporteze atât spitalele cât și DPS-urile prin medicii de familie, prin DSP-uri.
Prezentator: Deci spitalul raporta în platforma dumneavoastră cu sutele? Câte sute mai mult decât în partea cealaltă?
Vlad Voiculescu: Peste 500!
Prezentator: Și cum se explică faptul că în partea cealaltă același spital se vedea cu mai puține?
Vlad Voiculescu: Două lucruri, două probleme! Unu, metodologia, doi, aplicarea metodologiei. Am aflat de această problemă cu câteva zile înainte, nu era singura problemă de pe masă!
Prezentator: Mai puteți numi unul pe negativ?
Vlad Voiculescu: Rol 2, acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan. Acolo există, de asemenea, o diferență!
Prezentator: În momentul în care ați văzut datele acestea, care a fost decizia dumneavoastră ca ministru? Să informați superiorii respectivi sau să lucrați doar în cadrul ministerului până când vă lămuriți?
Vlad Voiculescu: Singura decizie rezonabilă într-o astfel de chestiune care este sensibilă și importantă, ca să nu zic gravă, singura decizie este să faci ceea ce trebuie să faci ca să înțelegi dimensiunea problemei, după care e normal că lucrurile astea ar fi trebuit să ajungă la premier, la președinte și așa mai departe.