Antena 3 CNN Actualitate Oamenii BNR intră în horă împotriva creșterii pensiilor: "Ne jucăm cu focul. E deja fum!"

Oamenii BNR intră în horă împotriva creșterii pensiilor: "Ne jucăm cu focul. E deja fum!"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:15 24 Sep 2020 Modificat la 17:15 24 Sep 2020
o_1ej024v9ptun1um9lm1t66lbdb.jpg

Într-o intervenție online la o conferință pe teme financiare, Popa a explicat, folosind argumente similare celor invocate de Klaus Iohannis și Ludovic Orban, de ce este atât de periculoasă creșterea pensiilor cu 40%.

”Scriam acum cateva săptămâni că ne jucăm cu focul. Acum cred că este deja fum și începe să se vadă flacăra focului și mă refer la deficitul public. Este de datoria mea să o spun, pentru că mandatul îmi permite și îmi cere să fiu independent și să apăr stabilitatea piețelor financiare.

Cred că deficitul este elefantul din camera cu porțelanuri în această perioadă. Intrarea în plată a pensiilor crescute cu 40% și a altor cheltuieli fără susținere bugetară ar duce la un deficit de 11%, un record absolut și care este complet nesustenabil”, a declarat oficialul BNR.

El a reamintit că România a intrat în pandemie în condițiile în care Comisia Europeană declanșase deja la adresa țării noastre procedura pentru deficit excesiv, cel mai mare din Europa la acel moment.

În contextul în care gradul de îndatorare a țării este pe o pantă ascendentă, Popa susține că "investitorii s-au arătat toleranți cu România" până în prezent, pentru că "ne-au cumpărat datoria publică anul acesta", însă răbdarea acestora se apropie de sfârșit.

Reprezentantul Băncii Centrale avertizează că toate cele 3 agenții vor face o analiză la final de an și de la toate avem deja perspectiva negativă.

Dacă pensiile cresc cu 40% România agențiile ne vor scădea ratingul. Dar o pot face și fără ca legea să fie promulgată

"Cred că dacă va fi promulgată legea vom fi downgradați, dar nu ne poate nimeni garanta că nu o vor face înainte ca acest subiect să se închidă. S-ar putea ca doar riscul să se întâmple asta să fie de ajuns pentru ei.

Asta înseamnă că ne vom împrumuta mai greu și mai scump dacă aprobăm cheltuieli pe care nu ni le permitem (...) Anul acesta, la fiecare 100 de lei încasată, statul se împrumută încă 34 de lei doar pentru a-și plăti cheltuielile. Nu se poate continua așa la nesfârșit. Dacă ai fi pe bugetul personal și ai câștiga 100 de lei și ai cheltui 134 de lei lună de lună, nu știu cât ai putea continua așa.

În anii ce vin va trebui să rambursăm aceste împrumuturi - ori noi ori copii noștri. Și nu cred că e genul de motenire care îi va ajuta prea mult în viață", a concluzionat el.

×
x close