Ziua de 1 Mai declarată oficial liberă în România, are capcanele ei. Asta pentru că o zi decretată de Guvern ca fiind nelucrătoare costă, de fapt, bugetul de stat 110 milioane de euro. Pierderile se compensează parţial cu veniturile atrase din turism sau retail. Concret - 24 de ore libere se traduc, practic, în pierderi bugetare pe termen scurt. Şi asta pentru că românii nu trec pe la administraţiile financiare, bănci ori companii de utilităţi pentru a-şi achita dările, însă consumă mai mult. Jurnaliştii de la Adevărul au calculat că cele câteva zile de mini-vacanţă sporesc veniturile obţinute de operatorii din turism sau retail, care compensează astfel pierderile pe temen mediu.
Numai anul trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat, în cele 254 de zile lucrătoare, venituri bugetare de peste 96 miliarde lei, adică 28,2 miliarde euro. Asta înseamnă că numai pentru o zi, Fiscul a încasat în medie peste 111 milioane de euro. Jurnaliştii de la Adevărul spun că banii pe care, practic, statul îi pierde pe termen scurt, îi va recupera pe termen mediu. În aceeaşi situaţie se află şi băncile sau companiile de utilităţi. Băncile pierd pentru ziua nelucrătoare aproximativ 76 milioane de lei, adică 22 milioane de euro. O parte din aceste pierderi se compensează însă, ca urmare a faptului că românii pleacă de acasă.
Cei mai câştigaţi sunt operatorii din turism. Potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turism, încasările se vor ridica la aproximativ 3,5 milioane de euro, în cele patru zile de mini-vacanţă. Tot de câştigat au şi retailerii care au creşteri substanţiale de vânzări pentru anumite produse.
Antena 3