Antena 3 CNN Actualitate O uriașă manipulare românească de pe internet, demontată de un internaut. Toți românii ar trebui să știe asta! - FOTO

O uriașă manipulare românească de pe internet, demontată de un internaut. Toți românii ar trebui să știe asta! - FOTO

1 minut de citit Publicat la 19:15 09 Ian 2019 Modificat la 19:15 09 Ian 2019
O uriașă manipulare românească de pe internet, demontată de un internaut. Toți românii ar trebui să știe asta! - FOTO
foto: Pixabay.com

Pe internet circulă în ultima perioadă o fotografie cu un vagon de tren în care pare că gerul este la el acasă.

Autorul postării susține că fotografia este făcută într-un tren CFR de călători. Mulți dintre cei care au văzut postarea s-au revoltat, au comentat, s-au contrat cu ceilalți internauți și, evident, au înjurat politicienii și compania de căi ferate.

sursa: Facebook

Care este însă adevărul? Tot un internaut ne lămurește.

"Cum se învață manipularea în mediile de profil: se ia un caz real, bine cunoscut și în general acceptat ca "adevăr", și se creează o "realitate" extremă, se inventează alte/ cât de multe situații similare, apelând la emoțiile oamenilor și la lipsa lor de responsabilitate. Când ne referim la animale, așa ceva se mai numește dresaj.

CFR-ul nu e vreo companie foarte respectabilă, o instituție fără pată. Tocmai de aici pornește o pesoană sau un grup care inițiază un viral mincinos. Ia o fotografie ca asta - veche de cel puțin 3 ani, făcută în Rusia - și o postează ca fiind din ianuarie 2019. Restul sunt efecte. Oamenii înjură, se ceartă între ei - "ești pesedist dacă nu înjuri CFR-ul", și "lucrarea" manipulatorilor se încheie cu succes. Pentru că manipulatorii vor ști către cine "să meargă", cum și cu ce atunci când va fi nevoie: situații cu impact social (gen referendum, petiții online, destabilizări, dezbinări), alegeri politice, vânzarea lucrurilor de care nu avem nevoie...

Oricât am rezona cu cineva sau oricât am disprețui pe cineva, o minciună rămâne o minciună și discretitează atât autorul, cât și pe cel care preferă să o creadă doar pentru că e convenabilă convingerilor sale", a scris Cătălin Stoica, pe Facebook.

Cătălin arată și că fotografia cu pricina a mai circulat în online-ul românesc cu doi ani în urmă, AICI.

"Știi ce e cel mai dureros? Că manipulatorii nu vizează doar masele, ci ating "influencer"-ii, oameni școliți, dar cu o inteligență emoțională precară, care reacționează instant, emoțional și distribuie orbește, influențând grupuri întregi", conchide Cătălin.

 

 

×
x close