„N-am mai văzut aşa ceva”, declară Vincent Bours, şeful laboratorului de analiză şi secvenţiere a SARS-CoV-2 din Liège pentru cotidianul Le Soir.
Ce este însă interesant e că noua variantă nu se comportă ca celelalte. Cercetătorii observau până acum o pierdere a unor fragmente de ADN la copii, dar varianta belgiană prezintă numeroase adăugiri - „o inserţie de nouă nucleotide în secvenţa proteinei Spike”, potrivit cercetătorul belgian.
Situația nu este încă alarmantă, dar prevalenţei acestei noi tulpini creşte în regiunile Bruxellesului, Brabantului flamand şi Hainaut. Până acum au fost studiate doar 100 de cazuri, deci este încă devreme să se spună dacă mai contagioasă sau mai periculoasă decât celalte variante.
În plus, aceasta vizează mai ales pacienţi îngrijiţi în ambulatoriu, şi nu la reanimare. „În privinţa rezistenţei la vaccinuri, nu avem niciun indiciu. Nu avem vreun argument care să arate că trebuie să ne îngrijorăm peste măsură”, a spus doctorul Emmanuel André, un microbiolog la Universitatea Catolică din Louvain. B 1.214 nu este, aşadar, clasată în categoria „îngrijorătoare”, ca cele sud-africană, britanică sau braziliană.