O stradă întreagă din Bucureşti este revendicată de CFR. Instanţa a hotărât că CFR nu are calitatea să ceară casele înapoi, dar nici primăria nu s-a grăbit cu răspunsurile. Cei care locuiesc în case au aflat de solicitare cu totul întâmplător.
Un calcul simplu ne arată că ar fi vorba de proprietăţi case şi apartamente de peste un miliard de euro. O sumă cu care CFR ar repara poate într-un an liniile vechi de cale ferată. Nu are însă norocul acesta. CFR a depus notificări de revendicare, dar nu avea acest drept. Chiar dacă primăria generală nu a respins decât o mică parte dintre notificări, locuitorii de aici pot să stea liniştiţi. CFR nu va obţine niciodată aceste case.
Vara aceasta, Mihnea Marinescu a vrut să îşi vândă casa de la numărul 29. Banca a fost cea care l-a anunţat că aceasta este revendicată. Nu CFR-ul, care a cerut imobilul şi nici primăria generală, care se ocupă de dosar.
Vecinul de la numărul 31 a aflat şi el în ce situaţie este când a vrut să devină proprietar. Casa în care stă el a aparţinut CFR, dar instanţa i-a dat-o unui ICRAL. În schimb, cea a lui Mihnea este moştenire de la bunici.
Potrivit legii pentru revendicarea imobilelor confiscate de stat, CFR, care este societate comercială nu avea însă calitatea să ceară restituirea străzii. Funcţionarii primăriei puteau să-i spună asta pe loc, dar nu au rezolvat problema în ultimii nouă ani. Au respins doar 12 din 49 de cereri depuse de CFR.
Cam 10.000 din cele 44.100 de cereri de restituire în natură depuse la primărie sunt nejustificate. Ar putea fi respinse în câteva zile, dar funcţionarii primăriei se ocupă doar de dosarele grele. Din care mai au vreo 27.000i pe care speră să le rezolve în următorii zece ani.
Observator