Moldovenii nu au scăpat de inundaţii. O viitură puternică a lovit, miercuri noapte localităţile Bicaz Chei şi Dămuc, din judeţul Neamţ. Sute de gospodării sunt izolate, iar circulaţia pe drumul naţional 15 este blocată.
S-au tras clopotele la biserică şi peste 1.500 de oameni au luat-o la fugă pe dealuri. Peste 800 de gospodării au fost inundate iar terenuri agricole s-au transformat în lacuri.
În Iaşi, Paşcani, Neamţ, Bacău sau Botoşani, oamenii stau pregătiţi să lase tot în urmă -şi să fugă din calea apelor. Între timp meteorologii au prelungit codul galben de ploi şi anunţă din nou precipitaţii de până la 40 de l pe mp.
În plus, specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) aşteptată o nouă viitură pe râul Suceava. Aceştia intenţionează să atenueze noul val de viitură aşteptat pe Siret dinspre Ucraina, cu ajutorul acumulării Bucecea, pentru ca acesta să nu se suprapună cu o altă viitură aşteptată în orele următoare pe râul Suceava.
În acelaşi timp, debitele Siretului şi Prutului cresc, conform celor mai noi date primite de experţii ANAR de la omologii ucraineni. "Avem de-a face cu două viituri, una pe Siret şi alta pe Suceava, care va ajunge, evident, tot în Siret. Vom încerca să o atenuăm pe cea dinspre Ucraina în acumularea de la Bucecea, pentru a permite tranzitarea celei de pe Suceava fără probleme pentru diguri", au explicat specialiştii ANAR, citaţi de Mediafax.
Moldova este deja acoperită de ape. În judeţul Suceava, Siretul a rupt malurile. Oamenii rămaşi izolaţi au fost salvaţi de scafandri.
Pe Siret, viitura ameninţă digurile din aval. La Bacău, militarii se luptă cu apa şi consolidează malurile cu saci de nisip. ?Situaţia e destul de serioasă. Mai e un metru şi apa trece digul?, spun oamenii.
Municipiul Dorohoi este inundat pentru a doua oară, de această dată de râul Jijia care a ieşit din matcă. Cel puţin 50 de case sunt acoperite de ape până la această oră. 180 de persoane au fost evacuate iar peste 10 locuinţe au fost inundate din nou în această dimineaţă.
MAI a mobilizat peste 3.000 de oameni şi beneficiază şi de ajutorul a peste 500 de soldaţi pentru a evacua, transporta şi asista sinistraţii din zonele inundate, precum şi pentru a asigura digurile din zonele cu probleme.
Ploile au făcut ravagii şi în Banat. Într-o singură oră, oamenii şi-au pierdut toată agoniseala. Autorităţile au intervenit cu escavatoare pentru a ridica diguri împotriva şuvoaielor, dar şi pentru a căra tonele de moloz.
În judeţul Covasna, au fost afectate de inundaţii aproximativ 800 de anexe gospodăreşti şi locuinţe, peste 1.600 de hectare de terenuri agricole, păşuni şi fâneţe, dar şi drumuri au fost afectate, potrivit unui bilanţ parţial al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Cele mai multe localităţi covăsnene, au afectat în principal curţi, beciuri, fântâni şi anexe gospodăreşti.
Mai precis, au fost afectate de viituri peste 750 de anexe gospodăreşti, curţi, beciuri, în jur de 30 de locuinţe şi circa 380 de fântâni. În plus, aproximativ o mie de hectare de teren arabil şi peste 600 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate, însă au fost afectate şi mai multe podeţe şi drumuri, dar şi şase diguri.
Meteorologii au actualizat atenţionarea cod galben şi au extins-o pana joi la ora 09.00. 18 judeţe sunt vizate, din Moldova, Maramureş şi Transilvania. Nordul ţării este în contiunare cel mai greu lovit. Hidrologii îşi îndreaptă acum atenţia spre Dunăre, ale cărei cote au depăşit normele de atenţie.
"După această şedinţă de guvern niciun ministru nu are prioritate mai mare decât de a fi în teritoriu, în judeţele afectate de inundaţii. La MAI, toţi prefecţii să îşi suspende orice concedii de odihnă" a recomandat, miercuri, premierul Emil Boc.
Antena3.ro