Biologii romani au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, denumita popular ”Aerel dobrogean”, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane, dupa analize care au durat trei ani. Flora mondiala are acum o noua specie de planta, ”Ferula mikraskythiana” (denumirea populara - ”Aerel dobrogean”), descoperita de biologi, in Dobrogea. Totul s-a petrecut in luna mai a anului 2014, dar - de atunci - planta a fost analizata, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra ca este unica in lume, scriu stirileprotv.ro.
Cel care a descoperit planta este biologul Mátis Attila, acelasi botanist care a mai reusit sa descopere o specie noua pentru flora Romaniei, ”Orobache pubescens”, dar si sa redescopere dupa 100 de ani specia simbol a Muntilor Rodnei, ”Saussurea porcii”. ”Specia noua a fost botezata «Ferula mikraskythiana». Denumirea aleasa de noi pentru specie se datoreaza faptului ca, din cate cunoastem la momentul actual, este o specie endemica Dobrogei, cu areal foarte restrans (singura populatie de 172 de indivizi este localizata in Rezervatia Padurea Dumbraveni), iar de aici vine si epitetul specific mikraskythiana - care se refera la denumirea in greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), in romana Scitia Mica. In contrast, specia ruseasca inrudita cu ea creste in regiunea cunoscuta candva ca si Scitia Mare (stepa ponto-caspica din Rusia, Ucraina si Kazahstan)”, a declarat biologul Mátis Attila.
Pentru denumirea populara, propunerea biologilor este ”aerel dobrogean”. Mátis Attila si colega sa Havadtői Krisztina se aflau in mai 2014 in Rezervatia Padurea Dumbraveni, unde evaluau starea de conservare a habitatelor, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane. Cand au gasit planta, biologii au reusit doar sa o incadreze in familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, patrunjelul, mararul.
”Nici macar genul nu a fost posibil de identificat exact, pe baza determinatorului care contine toate speciile de plante cunoscute in flora Romaniei, asa ca ne-am dat seama repede ca avem de a face cu ceva inedit, data fiind morfologia distincta a frunzelor. Segmentele terminale ale frunzei erau liniare si petiolate, nu semanau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare gasite initial nu era inflorit”, isi aminteste Mátis Attila.
Prima ipoteza a biologilor a fost ca au de a face cu o alta specie noua pentru flora din Romania. Rezervatia Padurea Dumbraveni se afla foarte aproape de granita cu Bulgaria, deci erau sanse bune pentru identificarea unor specii prezente in flora tarii vecine, dar nesemnalate inca la noi. In aceeasi perioada, cei doi biologi au mai gasit tot acolo o specie noua pentru flora Romaniei, ”Orobache pubescens”.
”In sezonul respectiv, am verificat plantele de mai multe ori pentru a investiga inflorescentele, dar acestea nu apareau, iar rozetele de frunze se uscasera in timpul verii. Cand am revizitat locul la sfarsit de sezon, in septembrie, a iesit la iveala ca planta are un ciclu de viata special, cu reproducere in sezonul serotinal: frunzele apar in mai, se usuca la sfarsit de iunie, iar inflorescentele fara frunze apar in august si fructifica in septembrie. Aceste inflorescente complexe sunt uriase (pana la 1.7 m), caracteristice familiei Apiaceae (numite si Umbelliferae)”, povesteste Mátis Attila.