Ionela Danciu, din Aiud, judeţul Alba, care a adus pe lume trei fetiţe în urmă cu un an şi zece luni, a dat în judecată Direcţia Muncii Alba inca din 2006.
Motivul: ea primea indemnizaţie pentru un singur copil, deşi născuse trei copii. In urma sentintei definitive si irevocabile, ea va primi retroactiv 288 milioane lei reprezentând indemnizaţiile câştigate în instanţă pentru ceilalţi doi copii, adică 1.200 de lei pentru fiecare lună începând din 4 decembrie 2006, data naşterii tripleţilor. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să acorde mamei dreptul la indemnizaţie pentru fiecare copil în parte, deşi legea în vigoare prevede că o mamă nu poate primi mai mult de 600 de lei, indiferent de câţi copii naşte. Sentinţa face referire la nelegalitatea dispoziţiilor articolului 3 alineatul 1 din HG nr. 1025/ 2006, prin care naşterea este definită ca aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii.
?Dacă făceam cei trei copii în şase ani, unul după altul, şi nu mergeam la serviciu, primeam 800 de lei pentru fiecare dintre ei. Prin modul de aplicare a legii, se face o discriminare între copiii proveniţi dintr-o naştere concomitentă şi ceilalţi. Eu când mă duc la alimentară cumpăr produse pentru trei copii, nu pentru unul, de ce să primesc o singură indemnizaţie, ca şi cum aş fi născut doar un copil??, a explicat Danciu. citată de Cotidianul.
Conform normelor în vigoare, precum şi practicilor din România, legea rămâne în valabilă, iar familiilr aflate în aceeaşi situaţia ar trebui să dea statul în judecată pentu a recupera sume neprimite, întrucât hotărârea actuală a Curţii nu are valoare de lege.
Cu toate acestea o speranţă există, deoarece, senatorii au decis luni diferenţierea cuantumului indemnizaţiei pentru naşterile de gemeni, tripleţi şi multipleţi, în sensul că se acordă 600 de lei pentru naşterile simple, 800 pentru naşterile gemelare şi 1.000, pentru naşteri de tripleţi sau multipleţi. Legea urmează să fie discutată şi în Camera Deputaţilor, for decizional.
Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni şi 1.500, tripleţi.
Antena3.ro