Antena 3 CNN Actualitate O lege care ar putea stârpi corupţia este necunoscută de români

O lege care ar putea stârpi corupţia este necunoscută de români

1 minut de citit Publicat la 10:52 27 Sep 2008 Modificat la 10:52 27 Sep 2008
O lege care ar putea stârpi corupţia este necunoscută de români
O lege din decembrie 2004 are potenţialul de a deveni o foarte eficientă armă împotriva corupţiei, numai că puţină lume ştie de ea. Mai precis, este vorba despre un act normativ ce oferă protecţie funcţionarilor care îşi reclamă şefii atunci când îi suspectează de activităţi ilegale.

Legea îi protejează pe angajaţi împotriva abuzurilor şefilor chiar şi în situaţia în care aceştia refuză să execute un ordin pe care ei îl consideră ilegal. Actul legislativ conţine un articol în care sunt descrise faptele pe care funcţionarii le pot denunţa fără teama de a fi concediaţi. Printre acestea se află infracţiuni de corupţie şi infracţiuni de fals, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, tratamente preferenţiale ori discriminatorii, folosirea abuziva a resurselor materiale sau umane, emiterea de acte administrative sau de alta natura care servesc interese de grup sau clientelare.

Funcţionarul sau angajatul care îşi acuză şeful de astfel de fapte nu poate fi dat afară şi nici măcar sancţionat financiar. În ciuda protecţiei oferite de lege, cazurile în care funcţionarii publici şi-au pârât şefii incorecţi sunt extrem de rare. Motivul principal al acestei situaţii îl reprezintă superficialitatea acţiunilor anti-corupţie.

Dintre puţinele situaţii, în care totuşi angajaţii ştiau de această lege şi chiar au şi acţionat în baza ei, poate fi menţionată una din 2005. La acea vreme, peste 30 funcţionari publici de la Institutul Naţional de Administraţie s-au plâns conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor de comportamentul abuziv al unui subsecretar de stat. Acesta a fost destituit, iar cei care l-au reclamat nu au avut de suferit.

Antena 3

×
x close