Indiferent dacă este sau nu criza financiară de vină, cert este că, dacă nu plăteşti la bancă te poţi trezi cu casa scoasă la licitaţie. Asta nu se întâmplă însă de prima dată. Băncile dau răgaz între trei şi şase luni. Dacă tot nu reuşiţi să plătiţi, atunci intervin şi vând bunul pentru a-şi recupera banii. Sunt români care au ajuns în imposibilitate de plată. O doamnă din Bistriţa mai avea numai câteva rate, dar nu a mai putut să la plătească.
"A fost o sumă de 180 de milioane de lei vechi pe care i-am achitat parţial, iar în urmă cu două trei luni am avut o situaţie financiară mai delicată şi nu am mai putut plăti la timp", spune femeia. "La momentul la care s-a luat decizia de a scoate la licitaţie apartamentul mai aveam 14 milioane de lei vechi, deci trei rate restante", explică personă din Bistriţa.
Practic, pentru o sumă de cinci mii de euro împrumutată la bancă, acum riscă să piardă o casă. O casă care a fost evaluată la 50.000 de euro, adică un bun de zece ori mai scump. Dacă banca ar reuşi să vandă ar mai rămâne cu 45.000 de euro. Cam puţin pentru un apartament, eventual pentru o garsonieră.
"Sunt două credite de nevoi personale luate cu mult timp înainte, doi ani, doi ani şi ceva, în care debitorii au ajuns în imposibilitate de plată. S-a ajuns în situaţia în care au fost scoase la vânzare garanţiile cu care au fost contractate aceste credite", spune Elena Hurbea, preşedinte de bancă.
Alt apartament, aceeaşi poveste. Proprietarul avea de plată aproximativ 4.000 de euro. Neplătindu-şi ratele, banca l-a dat în judecată şi a castigat. Apartamentul a fost evaluat la peste 46.000 de euro şi va fi vândut la licitaţie.
"Acest apartament a avut astăzi termen de licitaţie, este la al treilea termen, dar nicio persoană nu s-a prezentat", spune Marin Manchecivi, executor judiciar.
De aceea, proprietarii încă mai speră. Vor să adune banii necesari până în ianuarie 2009, când va avea loc o altă licitaţie.
Observator