Imobilul situat în Deta pe strada Unirii nr. 13 a fost revendicat în instanţă, în 2006, de către Ecaterina şi Wilhelm Berg, care în prezent locuiesc în Germania. În 25 noiembrie 2010 magistraţii Curţii de Apel Timişoara au emis o sentinţă irevocabilă prin care repuneau în posesie familia Berg.
Astfel, prin sentinţa respectivă, instanţa "constată că imobilul situat în oraşul Deta, str. Unirii, nr. 13, (...), compus din casă de locuit şi teren de 363 m.p., a trecut, fără titlu valabil în proprietatea statului român" şi "dispune restituirea în natură a imobilului mai sus identificat către reclamanţi. Rectifică cartea funciară (...), în sensul radierii dreptului de proprietate al statului român, şi reînscrierii dreptului de proprietate al reclamanţilor Berg Matei Wilhelm şi Berg Gitta Ecaterina, cu titlu de restituire".
"Noi am construit casa în 1973. Am plecat în Germania la mijlocul anilor '80. Primarul locuieşte în acea casă de 23 de ani şi plăteşte o chirie foarte mică chiar către primărie, vreo 300 de lei. Asta e incompatibilitate. Din 26 noiembrie 2010, după ce am câştigat procesul, nu mai plăteşte nimic. E ilegal ce face. Nu avea dreptul să îşi prelungească contractul pe încă cinci ani", a declarat, vineri, Ecaterina Berg.
Potrivit documentelor înregistrate la Primăria Deta, primarul Petru Roman (PDL) a semnat, în 28 ianuarie 2010, un contract de închiriere pe cinci ani a unui imobil de aproape 100 de metri pătraţi, cu o grădină de 252 de metri pătraţi.
Contractul a fost încheiat între Petru Roman, în calitate de chiriaş, şi reprezentantul Primăriei Deta Traian Sârbu.
Mai mult, contractul este semnat şi de Petru Roman, în calitate de primar al oraşului Deta.
Potrivit documentului amintit, chiriaşul Petru Roman susţine că imobilul va fi folosit împreună cu soţia sa şi cei doi fii, Călin şi Bogdan Roman.
Primarul din Deta, Petru Roman, nu şi-a exprimat punctul de vedere până în acest moment.