O artistă populară din judeţul Buzău a uimit cu ţesăturile sale Europa. Din mâinile ei au ieşit adevărate comori: ii, pieptare şi covoare, apreciate în egală măsură de români şi de străini.
Truda de aproape 40 de ani şi perseverenţa în păstrarea tradiţiei i-au adus artistei Amelia Parazissu titlul de "tezaur uman viu" acordat anul acesta de UNESCO. Şi, pentru ca meşteşugul ei să nu se piardă, ţesătoarea îi învaţă secretele artei sale şi pe copii.
Trăieşte înconjurată de războaie de ţesut, îşi poartă costumul popular cu mândrie şi îi învaţă şi pe copii să iubească tradiţiile româneşti. Artista populară Amelia Parazissu are casa plină de straie vechi, de pe Valea Slănicului, urzite cu mâinile ei. Ii ţesute cu arnică, pieptare sau poale din dantelă, toate sunt comori fcute de ea cu dragoste şi trudă.
Amelia Parazissu lucrează cât este ziua de lungă şi îi învaţă meserie şi pe copii. Fetele, la început mai stângace, apoi, tot mai pricepute, ştiu acum şi ele să facă trăistuţe şi carpete.
Primul discipol al artistei a fost chiar nepoata ei, care a fost şi premiată la olimpiadele de specialitate şi care, acum, le dezvăluie, la rândul său, altor copii, secretele artei populare.
Artista a şi fost răsplătită, anul acesta, cu titlul de "tezaur uman viu" acordat de UNESCO.