
Actrița Patricia Brad a fost înşelată să ia un împrumut de 100.000 de lei de câţiva escroci, care au pretins că lucrează la banci şi în poliţie. Ea a mărturisit cum a urmat fiecare pas cerut de indivizi, iar la final, a virat întreaga sumă unuia dintre infractori. După ce şi-a dat seama că, de fapt, este victima unei înşelătorii, actriţa a mers la Poliţie, unde a depus o plângere.
Angajată a Teatrului Național din Cluj-Napoca, actriţa Patricia Brad a povestit într-o postare făcută pe Facebook cum a fost abordată de o reţea de escroci – în timp ce unul dintre infractori a pretins că este angajat de la o anumită bancă, altul a spus că lucrează la Banca Naţională a României, iar alţi doi, la Poliţie. Indivizii i-au spus că este urgent ca ea să obţină un credit de 100.000 de lei şi să îl trimită într-un cont de criptomonede.
Conform dezvăluirilor făcute de artistă, unul dintre escroci i-a spus că este "urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă" și trebuie să facă "exact așa cum spune el". Actriţa Patricia Brad a mai precizat că a decis să facă publică drama pe care o trăieşte după ce oficialii din Poliţia oraşului Cluj-Napoca au insistat acest lucru, în speranţa că alţi oameni nu vor cădea în plasa indivizilor. Potrivit mărturisirilor sale, infractorii aveau un accent moldovenesc.
"(...), sub diverse înşelătorii pe care le fac, ei îi determină pe oameni să trimită acei bani în conturi de criptomonede, unde se pierde foarte uşor urma banilor şi anchetatorii dau foarte greu de ei. Femeia s-a conformat şi, abia după aceea, şi-a dat seama ce a făcut şi a depus o plângere la poliţie (...)", a explicat Mircea Tătar, corespondent Antena 3 CNN.
Cazul actriţei care lucrează la Teatrul Național din Cluj-Napoca vine la doar câteva zile după ce doi cetățeni străini au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați că au înșelat o persoană, după ce au pretins că sunt curieri de la Banca Națională a României.
"Ieri (n.r.: 8 aprilie), ora 11, totul era încă perfect. Primesc un telefon de la «BT». Mi se spune că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu în orașul meu natal si că se va deschide o anchetă să se afle ce se întâmplă. Mă sună în continuare doi «polițiști» care îmi spun că s-a deschis ancheta și mă pun să mă concentrez să îmi amintesc cât mai clar cui i-am trimis eu copie de buletin. Mă înștiințează că mă va suna un inspector financiar de la BNR și să colaborez cu dumnealui pentru binele anchetei.
Și intră în scenă așa numitul DAVID ORȚAN, care mă sună de pe un număr de fix, după care pe WhatsApp îmi trimite «legitimația» dumnealui precum și un contract de confidențialitate pe care mă pune să îl citesc cu atenție. De aici înainte nu mai aveam voie să dezvălui nimanui nimic din ce aveam să vorbim. Îmi iau la revedere prin semne de la oamenii cu care eram și plec îndată spre CEC să fac un credit pe numele meu, desigur suma maximă. În fața băncii, ca să mă asigure că totul e în ordine, mă pune să intru pe site-ul BNR, să intru la contacte și să verific dacă numărul de telefon din dreptul numelui său este același cu cel de fix de pe care mă sunase anterior. Era același.
Îmi spune că sunt urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă și să fac exact așa cum spune el. Din fericire, site-ul Anaf nu mergea la CEC, așa că am avut în sfârșit curajul să îi închid telefonul și să mă urc în primul autobuz care să mă ducă acasă. În autobuz mă sună din nou „politia” să îmi spună că obtructionez ancheta în desfășurare și că, dacă nu am citit bine contractul de confidențialitate, acolo scrie că voi primi amendă dacă nu colaborez. Așa că, mă dau jos din autobuz, alerg spre o altă bancă indicată de ei și fac un credit de 100.000 fiind în tot acest timp în direct cu «inspectorul» BNR. De aici mi s-a spus să le trimit toți banii ca dumnealui să îmi închidă linia de credit și astfel să nu mai pot fi fraudată. Fraierită. Folosită. M-am tot rugat azi-noapte să mă mai trezesc o dată pe data de 8 aprilie și să nu mai fac încă o dată greșelile pe care le-am făcut ieri", a scris Patricia Brad pe contul său oficial de Facebook.
În august 2024, Poliția din Republica Moldova a reținut 12 persoane, suspectate că ar face parte dintr-un grup infracțional organizat, care a înșelat zeci de români să investească în monede virtuale sau acțiuni prin intermediul unor platforme online false. Escrocii foloseau reclame cu imagini ale unor personalități cunoscute sau sigle ale unor bănci și posturi TV ca să creeze impresia de credibilitate.
Acțiunea de amploare a fost realizată în colaborare cu DIICOT România și autoritățile din Ucraina, sub coordonarea agențiilor europene Eurojust, Europol și Selec. În total, au fost efectuate 60 de percheziții, în care s-au confiscat echipamente informatice, arme, bani, documente și 10 autoturisme.