Antena 3 CNN Actualitate Nuţu Cămătaru se-nvârte ca un leu în cuşcă. Află azi dacă rămâne în închisoare. Sile Cămătaru ar trebui să stea 279 de ani după gratii

Nuţu Cămătaru se-nvârte ca un leu în cuşcă. Află azi dacă rămâne în închisoare. Sile Cămătaru ar trebui să stea 279 de ani după gratii

O.P.
2 minute de citit Publicat la 05:42 28 Feb 2013 Modificat la 05:42 28 Feb 2013
Nuţu Cămătaru se-nvârte ca un leu în cuşcă. Află azi dacă rămâne în închisoare. Sile Cămătaru ar trebui să stea 279 de ani după gratii
 Nuţu Cămătaru află astăzi dacă rămâne după gratii. Magistraţii Curţii de Apel judecă azi recursul la decizia de arestare preventivă a interlopului. Totodată, peste 20 de alţi indivizi acuzaţi, alături de el, de cămătărie, şantaj şi alte fapte comise cu violenţă află dacă vor rămâne în arest.

Pentru infracţiunile comise de-a lungul timpului, fraţii Cămătaru ar trebui să rămână cel puţin trei vieţi după gratii. Potrivit unui studiu realizat de RISE Project.ro, numai Sile Cămătaru ar avea de ispăşit 279 de ani de închisoare.  Dar sistemul penal românesc prevede contopirea pedepselor, aşa că vor ispaşi numai pedeapsa cea mai mare.

Fraţii Cămătaru, capii unuia dintre cele mai temute clanuri interlope din Capitală, au ispăşit primele pedepse cu închisoarea înainte de 1989. Abia împliniseră 20 de ani pe atunci, iar clanul pe care îl conduceau se ocupa de furturi din locuinţe. Două decrete prezidenţiale, primul semnat de Ceauşescu, iar cel de-al doilea, de Iliescu, i-au eliberat pe Cămătari.

Reîntorşi pe străzile Bucureştiului în 1990, Sile şi Nuţu au mai intrat în închisoare patru ani mai târziu, pentru 3 luni. Acţionînd ca „recuperatori", în vara lui 1994, terorizaseră şi tâlhăriseră două familii - lăsîndu-le fără maşini, bani şi bijuterii. Pe cei mai recalcitranţi i-au bătut plină stradă, cu săbii şi bâte. Au fost trimişi în judecată abia în septembrie 1994.

După mai multe condamnări şi eliberări, Cămătarii şi-au continuat cariera infracţională. Acuzaţiile erau tot mai grave: şantaj, cămătărie, proxenetism şi sechestrare de persoane. 

Activităţile lor aveau să facă obiectul celui mai mare dosar penal în care a fost investigat vreodată sistemul piramidal de infracţionalitate pe care Cămătarii îl aveau în subordine: un dosar prin care, în 2004, au fost trimişi în judecată aproximativ 30 de inculpaţi.

Judecarea dosarului a durat până în 2008. La capătul procesului, Sile a fost condamnat la 13 ani de închisoare - deşi delictele pentru care a fost găsit vinovat însumau pedepse de 45 de ani de închisoare care însă s-au contopit, rămânîndu-i de executat doar pedeapsa cea mai mare. Ar fi trebuit să iasă din penitenciar tocmai în 2017, dar în decembrie 2011 a fost eliberat pentru bună purtare.

Un alt dosar penal, construit în jurul aceloraşi fapte, din perioada 2001-2004, a ajuns la scadenţă în luna mai 2012. Sile Cămătaru, care nu se afla în ţară, a fost dat în urmărire generală. A fost reţinut în Germania şi adus în România în iulie 2012. El are de ispăşit un rest de pedeapsă de 5 ani şi 6 luni. Este a şasea condamnare penală primită de interlopul bucureştean.



×
x close