Antena 3 CNN Actualitate Nutriţionistul Simona Carniciu, ghid uşor pentru alegerea laptelui vegan

Nutriţionistul Simona Carniciu, ghid uşor pentru alegerea laptelui vegan

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:27 14 Aug 2021 Modificat la 20:28 14 Aug 2021
Lapte vegetal

Românii au cheltuit 86 de milioane de lei în pandemie pe lapte vegetal. Vânzătorii de lapte de soia, ovăz, orez, cocos, migdale sau mazăre au crescut vânzările cu 50% în 2020 față de anul anterior, se arată într-o analiză realizată de Ziarul Financiar. 

Întrebată de ce își schimbă românii preferințele, nutriționistul Simona Carniciu a spus că este vorba de două efecte.

„O dată că se vorbește tot mai mult despre a trece către, nu neapărat veganism, dar către o alimentație mai puțin bazată pe proteină animală, cum am fost foarte mult obișnuiți după revoluție și după ce se depășește vârsta de șase ani, organismul nu mai poate să mai digere la fel laptele.

Practic, adulții conform unor studii sunt 90% într-o formă de intoleranță la lactoză și acest fapt a împins populația către un consum mai mare de lapte de origine vegană care aduce multe alte beneficii versus laptele clasic de origine animală cu care deja noi suntem obișnuiți.

Vedeţi că din ce în ce mai mult avem atât de multe opțiuni, cu atât de multe gusturi. Sunt fel și fel de astfel de produse și dacă vorbim, de exemplu, de cele care sunt neîndulcite sau nu au alte adaosuri arome sau carrageenan-ul, ele aduc multe beneficii sănătății.

Ghid ușor pentru alegerea laptelui vegan

În primul rând digestia este mai bună, în al doilea rând unele dintre ele chiar ajută în dietele de slăbit, unele la fel pot fi consumate și de diabetici, datorită conținutului redus de carbohidrați", a spus nutriţionistul Simona Carniciu la Antena 3. 

Întrebată care sunt sortimentele pe care ar trebui să le luăm în considerare şi de care ar trebui să ne ferim, Simona Carniciu a recomandat să fim atenți la conținutul caloric, dar mai ales la adaosul de zahăr si carragenan.

„De obicei se găsesc în piață și produse care conțin diverse adaosuri de zahăr dar și conținut de carrageenan. De exemplu, laptele de migdale poate fi supus acestui proces care este o sursă de inflamații intestinale, deci nu este nu este cea mai bună variantă. Laptele de migdale este bun şi se face foarte ușor acasă.

Un alt exemplu, laptele de nucă românească care are anumite beneficii și pentru sistemul cardiovascular și pentru sistemul nervos. Mai puțină lume folosește asta pentru că este mult mai simplu să îl cumpărăm de-a gata de la magazin, mai ales că este o disponibilitate și o varietate atât de mare. Ideea este să fim atenți să consumăm ceea ce avem nevoie.

Dacă există o sursă care este îndulcită trebuie să ținem cont atunci când planificăm în mintea noastră regimul alimentar din ziua respectivă și să reducem din alte surse partea de zahăr adăugat.

Dar trebuie să țineți cont că acestea (n.r sortimentele de lapte vegan) sunt mai bogate, de obicei în proteine. Unele dintre ele, cum ar fi cele de ovăz sau de orez, au mai mulți carbohidrați şi trebuie să ținem cont de acest lucru.

În schimb, cel de migdale, de mazăre au mai multe proteine și cel de cocos la fel are multe proteine și trebuie să fim atenți. De exemplu, când alegem laptele să nu fie foarte încărcat în calorii cum ar fi cel de orez sau de cocos și cel de ovăz.

Sunt şi alte sortimente care au adaos de vitamine și minerale care este un lucru bun. Din punct de vedere nutrițional cele recomandate de mine sunt cele de migdale, de nucă românească care deși are un pic mai multe calorii are beneficii mult mai mari decât restul.

Pentru cei care vor să țină regimuri de slăbit laptele de mazăre, laptele de soia poate să fie o sursă bună", a spus nutriţionistul Simona Carniciu la Antena 3.

×
x close