NUNTĂ REGALĂ DE DIAMANT
Feţele de masă au fost comandate special, iar sfeşnicele - împrumutate de la Palatul Elisabeta. Buchete de crizanteme şi margarete au împodobit fiecare masă. De la aperitive nu au lipsit salata de sparanghel, rucola, roşii şi parmezan ras. Oaspeţii au fost serviţi apoi cu biban de mare cu sos de roşii cu creveţi şi, la desert, cu tort de ciocolată.
Regele Mihai şi-a cunoscut viitoarea soţie în 1947, la Londra, la nunta verişoarei sale, principesa Elisabeta a Marii Britanii. Ana, principesă de Bourbon - Parma, avea 24 de ani. Regele, 26. S-au întâlnit într-o cameră de hotel, în prezenţa mai multor rude. Regina Ana îşi aminteşte că a fost impresionată de tânărul înalt, chipeş, îmbrăcat în haine militare. Şi cum şi ea abia se întorsese de pe front, în loc să facă o reverenţă, a bătut milităreşte din călcâie. A doua zi, au mers la cinematograf. Iar după o săptămână, regele Mihai o cerea de soţie.
Data nunţii a fost fixată, dar mai era o problemă. Regele era ortodox, ea catolică. Se spune că mama Anei şi soacra ei, regina Elena, ar fi mers personal la Vatican pentru o derogare, pe care nu au obţinut-o. Ana a fost excomunicată şi nicio rudă apropiată nu a participat la nuntă.
După nuntă, tânăra familie începe o nouă viaţă. În exil. La început locuiesc în Florenţa, după care se mută la Lausanne, unde se naşte şi primul lor copil - Margareta.
Apoi vin pe lume principesele Elena şi Irina. Între timp, familia se stabileşte în Anglia, unde înfiinţează o fermă de pui şi un atelier de tâmplărie. Aşa s-au scurs 50 de ani de exil şi de căsnicie. Au 5 fete şi o viaţă cât un roman fără final.
Observator