Numărul românilor bolnavi de cancer se va dubla până în 2030
1 minut de cititPublicat la 08:40 04 Apr 2011Modificat la 08:40 04 Apr 2011
Foto: cluj-am.ro
12 milioane de oameni află în fiecare an că suferă de cancer şi puţini sunt cei care reuşesc să învingă boala. Specialiştii spun că până în 2030, numărul bolnavilor se va dubla.
Când vine vorba de numărul bolnavilor de cancer, oficial, România stă bine. Ultima statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situeazăţara noastră pe locul 47 din 50. 205 români din 100.000 contractează această boală.
N-ar trebui totuşi să ne liniştim, spun specialiştii. Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor şi în ţara noastră cifre îngrijorătoare. Medicii estimează o creştere de la peste 40.000 de cazuri noi diagnosticate în 1994 la 68.000 în anul 2011.
De ce-ar putea creşte incidenţa bolii? De vină e sistemul...spun medicii. La noi, cancerul se descoperă în stadii avansate, ceea ce "umflă" costurile tratamentelor şi scade speranţa de viaţă. La toate acestea se adaugă finanţarea deficitară a tratamentelor spitaliceşti, lipsa unităţilor sanitare care să-i trateze corespunzător pe bolnavi şi inexistenţa unui registru naţional de cancer care să furnizeze date exacte privind incidenţa, prevalenţa si mortalitatea acestei boli.
Principalele cauze de deces prin tumori maligne la români sunt cancerul gastric, cel colo-rectal, cancerul pulmonar, al glandei mamare, al colului uterin şi al prostatei. La nivel international, cancerul este responsabil de aproape 13% din decesele din întreaga lume, devansând chiar numărul victimelor SIDA, tuberculozei sau malariei.