Antena 3 CNN Actualitate Numărul restanțierilor la bănci a crescut cu 33% în ultimii 4 ani. Economist: Ce se întâmplă dacă taxele sunt iar suportate de salariat

Numărul restanțierilor la bănci a crescut cu 33% în ultimii 4 ani. Economist: Ce se întâmplă dacă taxele sunt iar suportate de salariat

G.M.
1 minut de citit Publicat la 12:07 14 Ian 2025 Modificat la 12:56 14 Ian 2025
inflatie bani datorie
Veniturile românilor mai ajung doar pentru supraviețuire. Datele INS arată că tot mai puțini reușesc să pună bani deoparte. FOTO Getty Images

Veniturile românilor mai ajung doar pentru supraviețuire. Datele INS arată că tot mai puțini reușesc să pună bani deoparte. Peste 85% din veniturile lunare se duc pe taxe și cheltuieli casnice. Situația este și mai grea atunci când vorbim de mediul rural. Cei care locuiesc la sat au venituri cu 30% mai mici decât oamenii de la oraș. Cei mai mulți bani se duc într-o familie pe mâncare, utilități și haine. De asemenea, numărul celor care au restanțe la credite este tot mai mare, potrivit datelor BNR.

Potrivit BNR, dacă în 202,0 în jur de 160.000 de români aveau restanțe la credite, la finalul lui 2024, numărul restanțierilor a crescut la 240.000.

"Contextele sunt diferite. În pandemie, în 2020, Guvernul a luat măsuri pentru a împiedica executările silite și a suspendat și anumite plăți de rate către bănci. Pe de altă parte, trebuie spus că se simte în economie o criză economică pe care guvernanții nu acceptă și nu o conștientizează sau nu vor să o conștientizeze. De asemenea, datele arată că avem două Românii diferite. Una a persoanelor care lucrează în sistemul public, unde, după ce s-au majorat salariile semnificativ în 2024, Guvernul le-a înghețat. Dar această înghețare înseamnă, de fapt, o garantare a plății salariilor la un nivel mare.

Pe de altă parte însă, salariații din mediu privat sunt neprotejați, iar aici sunt adevăratele probleme. Sunt mii de concedieri colective în mediu privat în ultimele luni. Adică nu din vina oamenilor, ci pentru că acei angajatori au probleme. Aici este adevărata situație: faptul că în mediul privat salariații nu mai au garanția unor locuri de muncă și pot avea și dumnealor obligații la bănci, rate la bănci", a explicat la Antena 3 CNN analistul financiar Adrian Bența.

El a spus că se așteaptă ca aceste întârzieri la plățile de rate bancare să se accentueze, pentru că Guvernul a anulat niște facilități pentru încă câteva sute de mii de salariați, iar acele domenii de activitate au în continuare probleme. Analistul financiar a făcut referire la domeniul IT, construcții - unde doar marii constructori nu au probleme - , agricultură și industria alimentară.

"În primul rând, acolo salariile sunt mult mai mici și atunci se pune problema ce se întâmplă dacă angajatorii nu vor mai crește salariile, și taxele sunt din nou suportate doar de salariat", a spus analistul financiar.

  

×
x close