Numărul de execuţii la nivel mondial aproape s-au dublat anul trecut faţă de 2007, în pofida unei tendinţe generale contra pedepsei cu moartea. Numărul de execuţii la nivel mondial a crescut considerabil, iar China este responsabilă pentru aproape trei sferturi dintre acestea. De altfel, statele din Asia şi Orientul Mijlociu sunt cele mai înclinate să folosească pedeapsa cu moartea, doar o ţară din Europa mai aplicând încă o asemenea prevedere.
În total, în 2008, s-au înregistat 2390 de execuţii din care 1.718 sau 72% au avut loc în China. Cu un înainte totalul s-a situat la 1.252 arată un studiu al Amnesty International .
Deşi a existat o tendinţă în ultimii ani de a abandona pedeapsa cu moartea, 25 de state au executat oameni anul trecut. Printre stalele care au crescut numărul acestor execuţii s-a situaţi şi Japonia, cu 15, cel mai mare număr în trei decenii.
De asemenea, instanţele au hotărât 8.864 pedepse cu moartea în 52 de ţări. În Europa, doar Belorusia, cu patru execuţii, a pus în aplicate sentinţe de pedeapsă cu moartea.
Secretarul general al Amnesty International, Irene Khan, aprecia că singurul lucru pozitiv este că punerea în aplicare a acestor sentinţe s-a făcut anul trecut în mai puţine state, ceea ce o face să creadă că ?ne îndreptăm spre o lume fără pedepse cu moartea?.
Pe lângă China şi Japonia, pe lista ţărilor asiatice se mai află Afganistan, Bangladesh, Indonesia, Coreea de Nord, Malaezia, Mongolia, Pakistan, Singapore şi Vietnam. De asemenea, Orientul Mijlociu are numeroase state pe listă cu Iranul în frunte care a executat cel puţin 346 de oameni, fiind pe locul doi, şi Arabia Saudită cu 102 persoane.
În Irak, 34 de prizonieri au fost ucişi anul trecut şi alţi 128 au primit o pedeapsă similară.
În nouă state americane s-a înregistrat un total de 37 de execuţii, iar patru oameni au fost eliberaţi în SUA după ce au fost găsiţi nevinovaţi.
Antena3.ro