Numărul copiilor din România s-a înjumătăţit de la începutul anului 1990 şi până în 2013. Dacă la începutul anilor 1990 în România erau peste 6,6 milioane de copii, în prezent sunt mai puţin de 3,7 milioane de copii. De asemenea raportul dintre populaţiile de copii din mediile rural şi urban s-a inversat, numărul copiilor de la sate devenind mai ridicat decât în oraşe.
Ponderea copiilor în populaţie a scăzut de la un nivel aproape egal în 1990 de aproximativ 28-29% în ambele medii de rezidenţă la 16,5% în urban şi 20,2% în rural, în 2013, se arată în Strategia Naţională în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
Fenomenul naşterilor în rândul adolescentelor şi tinerelor rămâne în continuare îngrijorător în România, unde mai mult de un copil din zece este născut de o mamă sub 20 de ani.
Aceste fenomene indică o insuficienţă a planificării familiale, a educaţiei pentru sănătate sexuală şi a reproducerii, în special pentru categoriile vulnerabile social.
Citeşte şi:
România, codaşa Europei la protecţie socială. Statul român cheltuie tot mai puţini bani pentru protecţia copiilor şi a familiei