Deşi emidepia ia proporţii, Ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, spune că România nu va mai cumpăra vaccinul antigripal pentru copii, din cauza refuzului firmei producătoare de a-şi asuma responsabilitatea privind efectele negative.
Alte 89 de cazuri de îmbolnăvire cu gripa AH1N1 au fost confirmate în 13 judeţe şi în Capitală, în ultimele 24 de ore. Numărul total al cazurilor confirmate în ţară au ajuns la 1.146.
La Botoşani s-au contaminat cinci cadre medicale, iar la Iaşi, un medic şi o asistentă. În Suceava, unul dintre viceprimari s-a îmbolnăvit de gripă nouă, iar sediul Primariei urmeaza sa fie dezinfectat. Copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi şase ani nu vor mai fi vaccinaţi anti-AH1N1, pentru că România nu va mai achiziţiona vaccinul necesar de la producătorul britanic.
"Presa este de vină pentru această situaţie, fiindcă a comunicat că vaccinul de la GlaxoSmithKline nu este bun. Aşa că lumea a devenit supercircumspectă şi s-a renunţat la achiziţie", a declarat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Pe de altă parte, vaccinul românesc produs de Institutul Cantacuzino nici măcar nu a intrat în procedura de autorizare pentru utilizare la copiii de şase luni la şase ani, iar procedura va dura trei luni.
Premierul demis Emil Boc a declarat că România nu va importa vaccinul, dacă producătorul britanic nu-şi va asuma, prin contract, responsabilitatea pentru efectele secundare ale vaccinului. Şi Guvernul Poloniei a refuzat cele 500.000 de doze de vaccin pentru copii, produs de GSK, din acelaşi motiv.
În replică, producatorul britanic a anunţat că vaccinul a fost realizat urmând toate recomandările şi reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a fi folosit în prevenirea gripei pandemice, inclusiv pentru copii şi sugari, în toate cele 27 de ţări europene.
Antena 3