Pentru că ai plecat în grabă de acasă şi n-ai mai avut timp să iei micul dejun, înainte de a ajunge la muncă te opreşti la covrigăria din colţ şi îţi iei mai mulţi covrigi aburinzi, însoţiti bineînţeles de o cafea sau de un iaurt.
Cu toate că aparent este un mic dejun sănătos şi săţios, medicii nutriţionişti spun că nimic nu este mai greşit.
În ceea ce priveşte covrigii, medicii ne sfătuiesc să îi consumăm foarte rar, iar atunci când o facem să nu fie foarte calzi. Un covrig are între 250 si 300 de calorii şi mai mult de 50 de grame de carbohidraţi. “Au un indice glicemic foarte mare, ceea ce înseamna că nivelul zaharului din sânge creşte rapid, dupa care începe sa scadă la fel de repede. Aceste variaţii epuizează funcţia pancreasului şi cauzează rezistenţa la insulină, fază premergătoare diabetului. Descărcările mari de insulină fac ca aceste zaharuri să nu fie arse în totalitate şi să se transforme în celule adipoase sau colesterol. Iar daca sunt calzi, covrigii irită stomacul”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
În cazul celor care vor să renunţe la cafea şi apelează la "cafeaua fără cofeină", aflaţi că numai câteva ceşti echivalează cu o ceaşca de cafea normală ca şi conţinut de cofeina. În procesul decofeinizarii se utilizeaza constant solventi, substante cancerigene.
“Mai mult, cafeaua decofeinizata e obtinuta din culturi mai slabe calitativ (cafea Robusta), care au boabe mai grase si care pot creste colesterolul rau”, conchide prof. Mencinicopschi.