Antena 3 CNN Actualitate Nu-şi puteau îngropa mortul din cauza unui conflict cu preotul. Vezi cum s-a terminat scandalul

Nu-şi puteau îngropa mortul din cauza unui conflict cu preotul. Vezi cum s-a terminat scandalul

S.T.
2 minute de citit Publicat la 20:03 05 Dec 2012 Modificat la 20:03 05 Dec 2012
Nu-şi puteau îngropa mortul din cauza unui conflict cu preotul. Vezi cum s-a terminat scandalul
Foto: urbo.ro
Un scandal de amploare a izbucnit, miercuri, în cimitirul din localitatea buzoiană Cândeşti după ce o familie a fost la un pas de a nu avea unde-şi înmormânta ruda decedată din cauză că terenul pe care aveau cumpărat un loc de veci fusese retrocedat fostului proprietar.

Potrivit Mediafax, preotul a fost acuzat că a iscat acest conflict. Scandalul s-a iscat în momentul în care groparii tocmiţi de respectiva familie au finalizat groapa în cimitirul în care aveau un loc de veci, cumpărat în umă cu mai mulţi ani de la Parohia Cândeşti.
   
Între timp, terenul pe care este amplasat cimitirul a fost revendicat, iar după zece ani de procese justiţia i-a dat dreptate revendicatorului, astfel că în acest moment cimitirul nu mai aparţine Parohiei, ci unei persoane fizice.
   
Pentru că au intrat pe o proprietate privată, cei doi gropari au fost ridicaţi de poliţişti şi duşi la audieri, iar între timp noul proprietar al terenului a astupat groapa făcută pentru înmormântare.
   
Revoltaţi din cale afară că nu au unde-şi îngropa ruda decedată în urmă cu trei zile, oamenii au provocat un scandal în cimitir
, reproşându-i preotului Dorel Mihăilă că i-a înşelat.

Scandalul a durat aproximativ cinci ore, până după ora 14.00, pentru aplanarea conflictului la faţa locului fiind mobilizaţi şi angajaţi ai forţelor de intervenţie rapidă.
   
În cele din urmă, scandalul a fost aplanat în momentul în care o rudă a familiei celui decedat a fost de acord să cedeze un loc de veci pe care îl deţinea în vechiul cimitir din localitate.
   
Localnicii din Cândeşti spun că vinovat de toată această situaţie este preotul Dorel Mihăilă, care a vândut locuri de veci în noul cimitir aflat pe un teren în litigiu.
   
În replică, preotul susţine că la momentul la care a dat locurile de veci către săteni, în 2001, exista o hotărâre a Consiliului Local Verneşti prin care avea dreptul să înfiinţeze un cimitir pe terenul respectiv, însă între timp terenul a fost revendicat, iar acum are un nou proprietar care nu vrea să mai permită înmormântări pe suprafaţa care-i aparţine.
   
"Nu cred că este normal ce a făcut preotul că a dat locuri de veci pe un teren aflat în litigiu. Pe de altă parte, ceea ce s-a întâmplat astăzi aici ar fi putut fi evitat dacă preotul ar fi oferit familiei defunctei un loc de veci în vechiul cimitir. Dânsul a refuzat acest lucru pe motiv că nu mai are locuri, deşi vedeţi clar că sunt locuri libere în cimitir. Totul s-a rezolvat după ce o altă persoană a cedat un loc de veci", a declarat, miercuri, primarul comunei Vernşti, Daniel Năstase.
   
De cealaltă parte, reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului îi iau apărarea preotului incriminat.
   
"Terenul a aparţinut Parohiei Cândeşti şi a avut destinaţia de cimitir. S-a ajuns ca el să fie revendicat şi noul proprietar a câştigat în ultimă instanţă după ani întregi de procese. Din nefericire, este o hotărâre judecătorească pe care Arhiepiscopia o respectă, dar trebuie ţinut cont că un teren pe care a fost cimitir intră în circuitul public abia după 30 de ani de la ultima înmormântare. Preotul nu are nicio vină întrucât el a luptat pentru apărarea drepturilor enoriaşilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, preotul Adrian Ionescu.
   
În cele din urmă, familia implicată în conflictul cu preotul din localitatea buzoiană Cândeşti a putut să-şi înmormânteze ruda în vechiul cimitir, în locul cedat de un apropiat.

×
x close